Forstår valg-bekymring

<p>Foto: Hans Henrik Torgersen</p>
Foto: Hans Henrik Torgersen

Jonas Gahr Støre forstår den pakistanske opposisjonens bekymring for valgfusk. Valgkommisær Qasi Muhammad Farooq avviser derimot alle påstander om juks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter/Islamabad: - Jeg kan garantere at valget vil være fritt og rettferdig. Vi har tatt betydelige forholdsregler for å sikre dette, sier Qasi Mohammad Farooq til norsk presse mandag.

Han mener også at gjennomføringen av valget i stammeområdene kunne gå uten problemer. Akkurat det er det få andre som tror.

- Vi fikk et byråkratisk svar på det som er en stor politisk utfordring. Jeg viderebrakte bare de bekymringene vi har fått formidlet, sier Gahr Støre til ABC Nyheter.

Utenriksminister Gahr Støre ville ikke felle noen dom over valgkommisjonen, men har notert seg at alle han har møtt i Pakistan uttrykker skepsis til gjennomføringen av valget.

Støre startet møtet med å viderebringe bekymringene som både journalister og representanter for avdøde Benazir Bhuttos parti frembrakte tidligere på dagen.

- De har ingen grunn til å bekymre seg. Utspillene må sees i sammenheng med valgkampen, sa Farooq direkte til Støre under det halvtimes lange møtet.

- Vi har blant annet sikret oss en rekke observatører både pakistanske og internasjonale, listeført alle stemmeberettigede på data og skal ha gjennomsiktige valgurner, sa Farooq.

At utenriksminister Inam-Ul-Haque også uttrykte sin bekymring for gjennomføringen av valget står i grell kontrast til uttalelsene til Farooq.

Utenriksminister Støre mener både den urovekkende sikkerhetssituasjonen og mistankene om at valget vil bli manipulert gjør nettopp det spørsmålet berettiget.

- Man må bare erkjenne at det gjenstår for Pakistan å bevise at valg kan gjennomføres uten at det stilles spørsmål ved det, sier han til NTB.

Mandag morgen ble minst sju pakistanske soldater og 23 militante islamister er drept i kamper nær grensa mot Afghanistan, melder NTB.

Kampene brøt ut i stammedistriktet Mohmand mandag da militante islamister angrep sikkerhetsstyrkene, sier en talsmann for hæren i Pakistan, generalmajor Waheed Arshad.

Forsidefoto: Scanpix

Personvernpolicy