Får ikke delta i OL

Får ikke delta i OL
Får ikke delta i OL

Den dobbeltamputerte sørafrikaneren Oscar Pistorius får ikke delta under sommer-OL i Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monte Carlo (NTB-AP): Avgjørelsen med å utestenge den 21 år gamle friidrettsutøveren fra alle konkurranser med funksjonsfriske utøvere ble bestemt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) mandag. Pistorius, som løper på spesiallagede proteser, har vunnet Paralympics-titler og utfordret tidene satt av funksjonsfriske topputøvere.

Det var da Pistorius kun var 11 måneder gammel at han måtte amputere begge beinene fra kneet og ned.

Klare fordeler

Et utvalg som har diskutert saken mener at løpernes proteser gir ham klare konkurransemessige fortrinn. Proteseskinnene blir regnet som teknisk hjelp og dermed brudd på regelverket.

– Med sine proteseskinner kan Pistorius løpe i samme hastighet som funksjonsfriske friidrettsutøvere med rundt 25 prosent lavere energiutnyttelse, heter det i IAAFs uttalelse.

Vil anke

Pistorius nekter for at proteseskinnene gir han en fordel i forhold til konkurrentene, og sørafrikaneren har sagt at han er villig til å anke et eventuelt avslag.

Det avslaget kom altså mandag etter at IAAF to ganger har utsatt å komme med en avgjørelse i saken.

– Jeg ser det på som mitt ansvar på vegne av andre funksjonshemmede utøvere å fortsette kampen. Jeg vil anke avgjørelsen til det høyeste nivået, sier sørafrikaneren. (©NTB)

Personvernpolicy