Ipswich-drapene for retten

Bristisk politi gjør søk øst for Ipswich 21. desember 2006. Foto: Scanpix/AP.  <p> </p>
Bristisk politi gjør søk øst for Ipswich 21. desember 2006. Foto: Scanpix/AP.  

Rettssaken mot en tidligere pubeier som er mistenkt for drapet på fem unge kvinner i Suffolk begynner mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IPSWICH-DRAPENE:
Likene av de fem kvinnene ble funnet i løpet av en tidagersperiode.

1. november: Politiet starter sin etterforskning etter at Nicol blir meldt savnet av moren sin.
15. november: Politiet ber publikum om tips etter at Adams blir meldt savnet.
2. desember: Liket av Adams blir funnet i en elv.
8. desember: Liket av Nicol blir funnet i den samme elven som Adams.
10. desember: Liket av Alderton, som var gravid i tredje måned og ikke hadde blitt meldt savnet, blir funnet.
12. desember: De to siste likene blir funnet.
19. desember: Wright blir pågrepet, og siktes tre dager senere.

(Kilder: BBC , Sky News og Reuters.)

29 år gamle Annette Nicholls var et av ofrene for seriedrapsmannen i Ipswich. Foto: Scanpix/AP29 år gamle Annette Nicholls var et av ofrene for seriedrapsmannen i Ipswich. Foto: Scanpix/AP

Steve Wright (49) fra Ipswich nekter for å ha drept Gemma Adams (25), Tania Nicol (19), Anneli Alderton (24), Paula Clennell (24), og Annette Nicholls (29), melder Sky News.

Wrights sak skal etter planen opp for retten i Ipswich Crown Court mandag. Det er ventet at rettssaken vil pågå over seks uker.

De fem kvinnene jobbet som prostituerte, og ble funnet drept i utkanten av Ipswich over en ellevedagersperiode i desember 2006. Politiet begynte etterforskningen da Nicol ble meldt savnet av sin mor 1. november 2006, og fant i løpet av høsten de fem kvinnene drept i området rundt Ipswich.

Siktet
Wright ble siktet for drapene 21. desember 2006, etter å ha blitt pågrepet tre dager tidligere i hjemmet han delte med sin samboer.

Han sa seg i mai 2007 ikke skyldig i tiltalen.

Drapene i 2006 førte til en av de største menneskejaktene i britisk historie, og førte til at sammenlikninger ble gjort med den beryktede seriedrapsmannen «Jack the Ripper», som tok livet av fem prostituerte i London på slutten av 1800-tallet.

Steve Wright føres vekk fra retten 22. desember 2006. Foto: Scanpix/Reuters.Steve Wright føres vekk fra retten 22. desember 2006. Foto: Scanpix/Reuters.

Den lokale politisjefen uttalte om Ipswich-drapene at man aldri tidligere hadde sett et tilsvarende tempo hos en britisk massemorder, melder Reuters.

Etterforskningen involverte hundrevis av politifolk, og fikk stor medieoppmerksomhet.

Prostitusjon
Alle de fem drepte var narkomane, og tydde til prostitusjon for å finansiere sitt misbruk. Drapene sjokkerte Storbritannia, og skapte debatt om sexsalg. I forrige måned sa kvinneminister Harriet Harman at hun støttet et forslag om å forby kjøp av sex, etter modell av systemet man har i Sverige.

En annen beryktet britisk seriemorder, Peter Sutcliffe, den såkalte «Yorkshire Ripper» tok livet av 13 kvinner nord i England mellom 1975 og 1980. Også disse var i hovedsak prostituerte.

Personvernpolicy