Norsk vær gjør innvandrerne syke

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix </p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Innvandrere fra sørligere strøk er mer utsatt for multippel sklerose (MS) når de slår seg ned i Norge. Årsak: Mangel på D-vitamin gjennom sollys og kosthold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En artikkel i siste nummer av Journal of Neurology tar for seg forekomsten av MS – multippel sklerose – i innvandrerbefolkningen. Forskerne har sett på ulike etniske grupper fra Midtøsten, Asia og Afrika i Oslo. MS forekommer relativt sjeldent i disse landene.

– Selv om studien bygger på små tall, ser det ut til at innvandrere fra Midtøsten og Afrika hyppigere får MS i Norge sammenlignet med om de hadde blitt i hjemlandene. For innvandrere fra Asia øker antallet med MS først blant andre generasjon, sier Cathrine Smestad som er forskningsstipendiat ved Ullevål universitetssykehus til Dagsavisen.

– Vi tror at forskjellene i forekomst mellom de ulike gruppene skyldes genetikk, mens den økte forekomsten i Norge kan tyde på faktorer i miljøet, sier Smestad.

Hvilke miljøfaktorer som er av betydning er foreløpig ukjent, men infeksjoner, kosthold og mangel på sollys blir trukket fram.

– Sol er den viktigste faktoren for produksjon av vitamin D. I tillegg har innvandrerbefolkningen oftere et kosthold som er fattig på vitamin D. De spiser mindre fet fisk og tran enn etniske nordmenn, sier Kjell Morten Myhr ved Nasjonalt Kompetansesenter for MS. (©NTB)

Personvernpolicy