Fordømmer vold mot barnevernsbarn

Barneombud Reidar Hjermann reagerer sterkt på at barnevernsansatte bruker vold for å få kontroll med ungdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Fylkesmannen har dokumentert omfattende voldsbruk på Barnevernets akutt- og utredningsinstitusjon i Oslo..

Overarbeidede ansatte bruker vold for å få kontroll over utagerende ungdom, og det har blant annet vært brukt halsgrep likt det politiet brukte mot Eugene Obiora.

– En del av ungdommene har en historie preget av vold og krenkelser. Da er det spesielt problematisk at de møter dette igjen mens de er i offentlig omsorg, sier barneombud Reidar Hjermann til Aftenposten.

Aftenposten skrev søndag at det i fjor høst har vært så mye voldsbruk at ledelsen ved institusjonen ba om å få stenge dørene fordi de frykter for liv og helse. Ansatte har brukt vold for å få kontroll over utagerende ungdom, og ved flere anledninger har konfliktene endt med besøk på legevakten.

– Utdannede fagfolk vet hvordan de skal kunne danne troverdige og profesjonelle relasjoner med ungdommene. De skal kunne sette grenser uten å måtte ty til vold. Helt unntaksvis kan en bruke fysisk makt overfor utagerende ungdom, for eksempel ved å holde dem rolig, sier Hjermann, som selv er spesialist i barne- og ungdomspsykologi.

– Jeg har selv vært på BUS-akutten for et halvt år siden og snakket med ungdommene. Den gang fantes det en håndbok for de ansatte som nok har bidratt til denne bryske kulturen. Det er på tide med fornyelse, sier Hjermann.

Ledelsen i Barne- og familieetaten i Oslo satt i gang et arbeid for å fornye metodene. (©NTB)

Personvernpolicy