Tilstanden «veldig kritisk» for Suharto

Tilstanden «veldig kritisk» for Suharto
Tilstanden «veldig kritisk» for Suharto

Tilstanden til Indonesias svært omstritte diktator gjennom tretti år beskrives som «svært kritisk». Suharto har blitt beskrevet som alt fra økonomisk geni til det 20. århundredets mest brutale diktat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesias tidligere president Suhartos tilstand forverret seg søndag. Familien hans har gitt klarsignal til legene om å slå av maskinene som holder ham i live når de mener det passer seg.

Han har så langt blitt gitt en 50/50 mulighet til å komme seg, ifølge CNN.

Suharto var tidligere president av Indonesia, verdens fjerde største land og det landet i verden med størst andel muslimske innbyggere.

Den tidligere statsministeren styrte Indonesia med jernhånd i over tretti år.

Økonomisk fremgang

Med Suharto ved roret reiste Indonesia seg ut av sine økonomiske problemer. Samtidig blir Suharto regnet som en av det 20. århundredets mest brutale og korrupte diktatorer.

Styresettet var basert på økonomisk suksess innenfor rammen av tilsynelatende demokratiske verdier, men enhver form for opposisjon ble i virkeligheten knust før den kom til overflaten, skriver BBCs Asia analytiker Alice Donald.

Den dramatiske avtroppingen den 21. mai 1998 etterlot seg en hel generasjon av indonesiere som aldri hadde levd under noe annet styresett.

Under Suharto ble Indonesia medlem av den eksklusive klubben av olje-produserende nasjoner, industrien eksploderte, og en svært lukrativ og liberal handelsstrategi, først og fremst med Vesten, blomstret.

"Orde Baru"

Suharto innførte ideen om «Orde Baru» eller den Nye Orden hvor en sterk og sentral myndighet styrte landet, nærmest militært.

De gode tidene varte til begynnelsen av 90- tallet, da den yngre generasjonen begynte å lufte sine nye politiske ideer.

Dette vil tidligere blitt brutalt stoppet hadde det ikke vært for at Suhartos tidligere svært lojale militæret hadde begynt å slå sprekker.

Suharto ble beskyldt for folkemord etter han skal ha drept millioner av kinesisk- indonesiere og kommunister i Indonesia. Han innførte også ny lovgivning som gjorde disse gruppene lovløse i samfunnet.

Eks-statsministeren er kjent som en av de mest korrupte statslederne i historien.

Da den indonesiske økonomien kollapset i 1997, kollapset Suhartos presidentskap sammen med den.

Suhartos Indonesia

Suhartos innflytelse i Indonesia i dag står derimot fortsatt sterkt.

Når han satt ved makten spilte han på folks frykt for sosial uro, separatisme og religiøs ekstremisme for å holde sitt grep om makten. Dette sitter så dypt i landets politiske ledere at de fortsatt er redde for å bryte tvert med fortidens styresett, skriver Alice Donald.

Suharto var på vei til retten for anklager om korrupsjon da han ble syk. Mange indonesiere ville også sett Suharto i retten for anklager om folkemord.

Hans presidentskap er fortsatt gjenstand for opphetede debatter både innenfor og utenfor Indonesia.

Personvernpolicy