Stø kurs mot Sydpolen

Stø kurs mot Sydpolen
Stø kurs mot Sydpolen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norsk-amerikanske sydpolekspedisjonen har nå stø kurs mot polpunktet, og regner med å være fremme til helga. Samtidig kommer Jens Stoltenberg til Troll-stasjonen, og blir første norske statsminist

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tolv norske og amerikanske forskerne og teknikerne har tilbakelagt en distanse på 3.000 kilometer fra den norske Troll-stasjonen i Dronning Maud Land, gjennom områder der det ikke tidligere er foretatt vitenskapelige undersøkelser.

Underveis har de samlet viktige biter til klimapuslespillet, som kan gi bedre forståelse av hvordan globale klimaendringer påvirker de enorme ismassene i Antarktis, og dermed det globale havnivået.

Fremme til helga

Ekspedisjonen har nå gjennomført det aller meste av sine vitenskapelige undersøkelser, og har stø kurs mot den amerikanske Amundsen-Scott-stasjonen på Sydpolen, skriver ekspedisjonsleder Jan-Gunnar Winther, på ekspedisjonens hjemmeside traverse.npolar.no.

De regner med å være fremme 19. eller 20. januar.

Globale klimaendringer er stikkordet også for statsminister Stoltenbergs besøk på Troll-stasjonen lørdag og søndag, der han får sjansen til å oppleve Antarktis og polarforskningen på nært hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får også Rajendra Pachauri, leder for FNs klimapanel, som er med i Stoltenbergs følge til Antarktis.

Klimapuslespill

Utviklingen i polområdene er ett av de svakeste punktene i klimamodellene til FNs klimapanel, IPCC.

Issmeltingen i Arktis og på Grønland har for eksempel vist seg å gå langt raskere enn IPCC så for seg i sin siste hovedrapport.

FNs klimapanel regner med en havnivåstigning opp mot 80 centimeter dette hundreåret. Flere forskere tror havnivåstigningen kan bli dobbelt så stor, på grunn av større bidrag enn antatt fra innlandsisen på Grønland og i Antarktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangelfulle modeller

Smelting av havisen bidrar i seg selv ikke til økt havnivå. Men havisen rundt Antarktis, den såkalte isbremmen, virker også som en brems på innlandsisen.

Om isbremmen reduseres, kan strømmen av innlandsis mot havet bli raskere, som i sin tur vil bidra til større havnivåstigning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Innlandsisens reaksjon på global oppvarming kan vise seg å bli viktigere enn tidligere antatt, skriver Winther, som er bekymret over at mekanismer som endringer i ismassenes bevegelsesmønster ikke er med i dagens klimamodeller.

91,8 prosent av all is i verden er i Antarktis. Om 1 prosent av denne isen smelter, vil havnivået stige med 0,7 meter.

Undersøke endringer

Hovedmålet for den norsk-amerikanske ekspedisjonen, den såkalte Antarktis-traversen, er nettopp å undersøke endringer av ismassen i Dronning Maud Land, og spesielt effekten endringer av ismassen i Antarktis har på det globale havnivået.

Ekspedisjonen, utrustet med fire beltevogner og mange tonn utstyr, startet fra Troll-stasjonen i midten av november.

Den har gått gjennom områder som tidligere ikke er undersøkt, i over 3.000 meters høyde og i temperaturer rundt 30 minusgrader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for en rekke tekniske problemer med kjøretøyene underveis, er det vitenskapelige programmet blitt gjennomført som planlagt.

Beltevognene og utstyret blir etterlatt på sørpolsbasen, og skal kjøres tilbake langs en annen rute neste sesong.

Antarktis-traversen er en del av Det internasjonale polaråret, som strekker seg fra mars i fjor til våren 2009.

Over 1.000 forskere fra mer enn 60 land deltar på de rundt 220 forskningsprosjektene i forbindelse med polaråret. (©NTB)