– Vi er i en ny, hellig krig

– Vi er i en ny, hellig krig
– Vi er i en ny, hellig krig

Europa er inne i en ny, hellig krig mot islam, hevder den svenske forfatteren Jan Guillou i et intervju med den danske avisen Berlingske Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intervjuet er gjort i forbindelse med at filmen «Arn» basert på Jan Guillous tre bøker om middelalderen og korstogene.

Uttalelsen kommer som svar på et spørsmål der avisen trekker fram at mange mener Europa for tiden ikke gjør annet enn å være tolerant overfor islam.

- Ja, det er bare ikke sant, sier forfatteren.

- Vi befinner oss i den innledende fasen til en ny, hellig krig. Og den begynner med demoniseringen av fienden. I år 1097 preket man i hver eneste europeiske kirke om den motbydelige, dyriske, saracenske fienden med horn i pannen og hale, og som ville krenke det aller helligste i vår kultur, svarer Guillou.

Han sier likevel at man ikke skal være tolerant overfor forbrytelser når Berlingske Tidende spør om hans holdning til terroren i New York, Madrid og London, dødstruslene mot Salman Rushdie eller drapet på Theo van Gogh i Nederland.

- Det sier seg selv. Det skal vi ikke være. Og det er likegyldig om forbrytelsen begås av Jens Jensen eller Muhammad Ali.

Ifølge Guillou er det Saudi-Arabia som er hele problemet, mens muslimer og islam er ofre for kristne og Vesten med USA i spissen.

- Det var altså oss som begynte dette. Etter Sovjetunionen, etter kommunismens fall, hadde vi i Vesten behov for en ny fiende, og den fant man, før den fant oss. Ja, det finnes islamske terrorister. Men det er ingen katastrofe for Vesten. Det er ingen trussel som virkelig kan styrte våre demokratier.

Det er det bare vi selv som kan, sier han, og mener Vesten er i ferd med å se terrorister i alle muslimer. (©NTB)

Personvernpolicy