– Beslag styrker saken mot lommemannen

Politiadvokat Jorid Kile Berg (til høyre) opplyste under en pressekonferanse i Ski lørdag at politiet har fått inn flere nye tips etter arrestasjonen av «lommemannen». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Politiadvokat Jorid Kile Berg (til høyre) opplyste under en pressekonferanse i Ski lørdag at politiet har fått inn flere nye tips etter arrestasjonen av «lommemannen». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Politietterforskerne har gjort en rekke beslag som de mener styrker saken mot den såkalte lommemannen. Blant annet har de beslaglagt flere bukser, en av dem uten lommefôr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere bevis mot «Lommemannen». (Foto: Scanpix)Flere bevis mot «Lommemannen». (Foto: Scanpix)

Dette kom fram på en pressekonferanse i Ski lørdag.

Ifølge politiledelsen i Follo har politiet foretatt ransaking på flere oppholdssteder som den 55 år gamle siktede har hatt tilgang til, men de ville av hensyn til etterforskningen ikke gå nærmere inn på hvor beslagene er gjort.

I forbindelsene med ransakingene er det beslaglagt flere bukser. I en av dem manglet fôret i lomma og kan passe inn i operasjonsmønsteret til mannen som har forgrepet seg på en rekke unge gutter gjennom nærmere 30 år.

150 barn

Den 55 år gamle mannen som tidlig fredag morgen ble pågrepet i sitt hjem i Bergen og siktet, er fortsatt siktet for elleve forhold. Disse forholdene omfatter lovbrudd mot elleve barn, kom det fram på pressekonferansen lørdag.

– Siktelsen kan bli utvidet allerede i løpet av helgen, men det er tvilsomt om det skjer så raskt, sa politiadvokat Jorid Kile Berg på pressekonferansen.

Hun opplyser at politiet har konkrete mistanker om overgrep mot 150 barn.

– Det har versert et tall så høyt som 370, men dette er ikke det antall barn vi har mistanke om skal ha vært utsatt for overgrep. Det er barn som har vært i nærheten av overgrep, sa Jorid Kile Berg.

Nå gjenstår blant annet etterforskning på mannens bosted.

Nye tilfeller

Etter at arrestasjonen ble kjent gjennom media, har politiet mottatt en rekke nyttige tips, også om hittil ukjente overgrep.

– Tipsene gjelder både opplysninger om siktede som person, om reiser og tips om overgrep som hittil har vært ukjente for politiet, sa Berg.

Allerede i løpet av helgen vil politiet starte etterforskningen av de mulige nye overgrepene.

Politiadvokaten berømmer medias håndtering av saken og sier at oppslagene har vært medvirkende til at de nye opplysningene har kommet politiet for øre.

Hun er også takknemlig for at media ikke har identifisert siktede, blant annet med bilde.

– Det er veldig viktig for vårt etterforskningsarbeid. Det kan ødelegge bevisverdien, blant annet ved konfrontasjon med noen av vitnene, sier Berg.

Foreløpig avhør

55-åringen som er siktet i saken, har etter at han ble pågrepet fredag bare vært i ett foreløpig avhør. Videre avhør vil først skje etter at mannens forsvarer, advokat Tor Erling Staff, har satt seg inn i dokumentene i saken.

– Nå avventer vi tilbakemelding fra Staff før vi går i nye avhør med siktede, sier Berg.

Politiadvokat Jorid Kile Berg korrigerte lørdag opplysninger hun kom med fredag om strafferammen for de forholdene mannen er siktet for.

– Punktene i siktelsen har en strafferamme som varierer fra to år til maksimalt 15 år, sa hun lørdag.

Det ble fredag opplyst at den øvre strafferammen for et av punktene i siktelsen var på 21 års fengsel.

På pressekonferansen varslet politiet at de vil være svært tilbakeholdne med konkrete opplysninger i tiden fremover av hensyn til etterforskningen.

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt opplyser til NTB at politiet ikke har noen opplysninger som tyder på at den siktede 55-åringen har operert nord for Sør-Trøndelag. (©NTB)

Les alt om «Lommemannen» her

Personvernpolicy