– Lommemannen kan ha splittet personlighet

– Lommemannen kan ha splittet personlighet
– Lommemannen kan ha splittet personlighet

Eksperter mener at «Lommemannen» kan ha splittet personlighet, og at han kan ha blitt misbrukt som barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ledende eksperter innen psykologi, sosialpsykologi og sexologi mener at en såkalt dissosiativ lidelse kan forklare hvordan 55-åringen som politiet mener er «Lommemannen», kan ha levd et dobbeltliv som familiefar og overgriper i nærmere 30 år.

- Traumatisering kan gjøre at personligheten splittes og fungerer delt. Det er rimelig å tenke seg at han kan ha blitt utsatt for seksuelle eller følelsesmessige overgrep som barn og at det har utløst splittelsen, sier Elsa Almås, psykolog, familieterapeut og ekspert i klinisk sexologi, til VG.

Professor i sosialpsykologi ved NTNU, Arnulf Kolstad, tror også at «Lommemannen» kan ha splittet personlighet.

- Dr. Jekyll og Mr. Hyde er jo et kjent personlighetsfenomen. For de aller fleste framstår dette som uforståelig, men enkelte er regjert av lyster, begjær og krefter som ikke er sosialt akseptert, sier han.

Psykologiprofessor Mervin Smucker ved Medical College i Wisconsin i USA mener utgangspunktet for overgrepene kan ha vært undertrykket homoseksualitet.

- Det blir nesten som å dope seg, og han kan ha blitt avhengig av opphisselsen og adrenalinrushet ved overgrepene, sier Smucker.

Rettspsykiater Hans Jakob Stang er ikke overrasket over at det er snakk om en ressurssterk og bemidlet familiefar.

Det gjør at han har mestret situasjonen og det har gitt ham en ytre fasade som beskyttelse, mener Stang. (©NTB)

Personvernpolicy