Sri Lanka koster Norge 200 millioner per år

<p> Srilankisk politi holdt onsdag vakt etter at en av landets statsråder ble drept av en mine plassert i veikanten. Foto: Scanpix/AP. </p>
Srilankisk politi holdt onsdag vakt etter at en av landets statsråder ble drept av en mine plassert i veikanten. Foto: Scanpix/AP.

Ifølge tall fra Utenriksdepartementet har Norge brukt omtrent 200 millioner i bistand på Sri Lanka hvert år siden 2002.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORSK BISTAND TIL SRI LANKA

Norge startet med utviklingsprosjekter på Sri Lanka i 1967. Det bilaterale utviklingssamarbeidet begynte i 1977. Før 2002 var dette et utviklingssamarbeid som fokuserte på utdanning, helse, utvikling av fiskerier, landsbyutvikling og andre tiltak for å begrense fattigdom.

I løpet av disse 40 årene har Norge gitt 3,585 milliarder kroner i bistand til Sri Lanka. Freds- og forsoningsdelen etter 2002 utgjør kun en liten del av dette.

Norsk bistand til Sri Lanka 2002-2007 (rundt regnet):

2002: 170 millioner
2003: 200 millioner
2004: 200 millioner
2005: 230 millioner *
2006: 200 millioner
2007: 220 millioner

* Inkluderer 32 millioner til tsunamibistand

Kilde: Utenriksdepartementet

Tidligere i måneden ble det klart at myndighetene i Sri Lanka trekker seg fra våpenhvileavtalen norske meglere bidro til å få i stand mellom dem og opprørsgruppen Tamiltigrene i 2002.

Utviklingsbistanden til Sri Lanka startet i 1967. Siden 2002 har Norge brukt omkring 200 millioner kroner i bistand til Sri Lanka hvert år, ifølge tall ABC Nyheter har fått fra Utenriksdepartementet (UD). I 2005 ga Norge i tillegg nesten 33 millioner kroner til tsunamiofrene.

Av de årlige midlene utgjør langsiktig utviklingsbistand cirka 55 millioner kroner, humanitær bistand og nødhjelp cirka 75-80, og fred- og forsoningstiltak 60 millioner kroner.

Ifølge UD er det for tidlig å si noe om hvordan disse utbetalingene vil utvikle seg fremover.

Tilrettelegger
Norge har vært en aktiv tilrettelegger av forhandlinger og fredsprosessen mellom de to partene i konflikten, og blant annet bidratt til observatørgruppen Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM). Denne gruppen er opprettet med mandat i våpenhvileavtalen fra 2002, og vil nå bli avviklet.

Fred og forsoningstiltak er en post på statsbudsjettet, som Norge brukte omkring 760 millioner på i 2007 (på verdensbasis). Av de 60 millionene som går fra denne posten til Sri Lanka blir størsteparten brukt til observatørgruppen.

SLMM
I 2007 brukte Norge 15 millioner kroner til lønn og andre utgifter for Norges 20 observatører, og bidro i tillegg med sju millioner til SLMMs utgifter lokalt. Resten av utgiftene bæres av de andre nordiske landene.

Omkring fem millioner av de norske midlene går til fredssekretariater og støtte av infrastruktur til forhandlingene.

De direkte kostnadene til forhandlinger utgjorde kroner null i 2007, siden det ikke ble avholdt noen møter det året.

Resten av pengene brukes til å støtte ulike organisasjoner, menneskerettighetssentre og policygrupper.

Kamper
Effektivt sett har ikke våpenhvilen vært overholdt siden 2006, da det igjen brøt ut nye kamper mellom partene i konflikten. 2. januar ga myndighetene på Sri Lanka beskjed om at de ville trekke seg fra avtalen.

Fredag ble minst en person såret da en bombe gikk av på en togstasjon i Sri Lankas hovedstad Colombo. Til sammen 193 geriljasoldater og kun åtte regjeringssoldater skal ha mistet livet i løpet av måneden, hevder myndighetene på øya. Det finnes ingen uavhengig bekreftelse på tapstallene fra de to sidene, som varierer svært mye.

- Skal knuses
Det srilankiske militæret lovet ved årsskifte å knuse Tamiltigrene innen juni. De har satt seg fore å ta livet av 3000 geriljasoldater de første seks månedene, og plukke fra hverandre opprørernes ministat nord på Sri Lanka.

Torsdag ble det meldt at Tamiltigrene var «skuffet» og «sjokkert» over bruddet på våpenhvilen, og ønsket nye samtaler med Norge i en meklerrolle. Myndighetene på Sri Lanka avviste dette utspillet fredag.

LTTE er regnet som en terroristorganisasjon av USA og EU, og kjemper for en uavhengig stat for tamilene nord og øst på den tropiske øya. Striden har krevd mer enn 60 000 menneskeliv siden 1972, ifølge AFP.

Personvernpolicy