Norske artister tar grep

<p>Ida Maria på Eurosonic. (Foto: Thomas Olsen)</p>
Ida Maria på Eurosonic. (Foto: Thomas Olsen)

I går startet Eurosonic, Europas kanskje viktigste bransjefestival i Groningen i Nederland. Hele syv norske band står på plakaten i år. - Vi planlegger bare å bli fulle og sjarmerende, sier Ida Maria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forkant av Eurosonic har det vært mest medieoppmerksomhet rundt Superfamily. Mossegruppa ble plukket ut av musikksjef Håkon Moslet i P3 til å representere NRK og Norge under bransjefestivalen. Men også Ida Maria, The Grand, Grand Island, Hanne Hukkelberg, Erlend Ropstad og Shining har også fått sjansen til å imponere viktige aktører i europeisk musikkbransje.

Døråpner for nordmenn

- Det er masse baller i lufta og kanskje ender du opp med én av ti baller. Da er det fint hvis det blir en fin ball, er Erlend Ropstads metaforiske festivalrapport.

Sørlendingen håper å finne noen som kan hjelpe han med å dra på turne i Europa igjen. Men han er fullstendig klar over at det ikke bare er å knipse med fingrene.

- Det blir alltid mye prat på slike bransjetreff og det er ikke bestandig like mye som skjer. Man må jobbe selv, understreker Ropstad. Han har nytt materiale som han håper å kunne gå i studio med i løpet av 2008.

Erlend Ropstad er studioklar. (Foto: Thomas Olsen)Erlend Ropstad er studioklar. (Foto: Thomas Olsen)

På sykkel i Groningen

Groningen er en liten og oversiktlig by som egner seg perfekt til en slik festival som Eurosonic. Man kan gå fra klubb til klubb til fots på kort tid. Eller gjøre som Ida Maria. Ta en rosa sykkel og tråkke ut på landet for å se på innsjøer og grave i grevlinghull.

- Ett av nyttårsforsettene til bandet er å komme i bedre form. Så det har vi holdt oss til i dag, sier Ida Maria fornøyd.

Til tross for at nordlendingen enda ikke har gitt ut et eneste album har hun rukket og blitt lagt merke til i utlandet. BBC satte henne på lista over artister man bør se opp for i 2008 og den britiske avisa The Times har nominert singelen «Oh my God» til en av de beste i 2007.

Full og sjarmerende

- Jeg føler at vi er litt pensjonerte siden vi bare har spilt én gang etter jul. Det skal bli godt å komme ut av julekomaet, sier Ida Maria før konserten.

- Er du nervøs når du vet at det er bransjefolk blant publikum?

- Nei, det blir kjempegøy! Bransjefolket er det morsomste publikumet, sier den unge og uredde artisten.

På spørsmål om Eurosonic kan være en døråpner til en karriere på kontinentet sier Ida Maria at det kan det sikkert være. Men at hun stort sett tar én dag av gangen.

- Vi planlegger bare å bli fulle og sjarmerende, sier hun om bandets strategi på bransjefestivalen.

Springbrett til Europa

Eurosonic har tidligere vært et springbrett for både Kaizers Orchestra og Thomas Dybdahl. Begge de to fikk fart i karrierene sine etter å ha vist seg frem på bransjefestivalen i Groningen. Til tross for slike optimistiske historier har årets norske artister et avslappa forhold til det å opptre her.

- Vi skal spille så bra vi kan og så får vi se hvilket inntrykk vi etterlater. Vi blir ikke skuffa hvis det ikke kommer noe ut av det, sier Amund Maarud i The Grand.

Det oslobaserte bandet spilte sist av de norske bandene torsdag kveld. De gikk på scenen i en fullsatt sal litt over ett på natta og ga fullt trøkk, før de rett etter konserten satte seg i bilen på vei hjem igjen.

Møt The Grand. (Foto: Thomas Olsen)Møt The Grand. (Foto: Thomas Olsen)

Folk er ville her

ABC Nyheter møtte Hanne Hukkelberg rett etter konserten i det gamle teateret Stadsschouwburg.

- Det var et kjempeflott publikum, og masse folk, så det var veldig gøy å spille her. Dette er også et veldig flott sted å spille på, forteller Hanne.

Hanne har allerede spilt mye i Europa og er ikke helt sikker på hva deltagelsen kommer til å bety for henne.

- Så vidt jeg har skjønt er det i hvert fall veldig viktig å spille på Eurosonic for å få innpass i Benelux-landene, og for å få et skikkelig fotfeste. Og det er alltid gøy å spille i Belgia, Nederland og Luxemburg, folk er helt ville her!

Hanne Hukkelberg. (Foto: Thomas Olsen)Hanne Hukkelberg. (Foto: Thomas Olsen)

Supergutta innfridde

Rett over gata skulle gutta i Superfamily til dyst bare minutter etter at Hukkelberg gikk av scenen. Konserten deres ble tatt opp, og skal tilbys 25 radiostasjoner i Europa. Vokalist Steven Wilson var mer enn fornøyd etter torsdagens konsert. Allerede backstage hadde Superfamily fått to festivaltilbud, ett fra Luxemburg og ett fra Danmark.

- Jeg tror det gikk ganske bra. Det er alltid en utfordring å spille for et publikum som ikke har hørt låtene før. Du ser det i øynene deres at de ikke er helt sikre på hva vi er. Og det er spesielt morsomt at vi får slik respons som nå hvor vi har fått to festivaltilbud på to minutter, sier Wilson.

Superfamily fikk tilbud. (Foto: Thomas Olsen)Superfamily fikk tilbud. (Foto: Thomas Olsen)

Realistiske framtidsplaner

Også NRK P3-sjef Håkon Moslet var tilstede under Superfamily sin konsert. I følge Wilson var det betryggende å ha en så entusiastisk person blant publikum.

Til tross for både Alarmpris og Spellemannpris-nominering mister ikke supergutta bakkekontakten.

- Det er vel størst sjanse for å lykkes i de andre nordiske landene først. Vi er opptatt av å sette oss realistiske delmål. Det kan bli mange nedturer hvis man begynner med å skulle bli stor i USA fra første dag, sier Kim Granholt.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy