Skal til bunns i Irans omstridte atomprogram

Skal til bunns i Irans omstridte atomprogram
Skal til bunns i Irans omstridte atomprogram
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs sjef Mohamed ElBaradei gir ikke opp forsøkene på å komme til bunns i spørsmålet om Irans omstridte atomprogram. Vestlige land tror iranerne forsøker å lage at

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ElBaradei kom fredag til Teheran, der han skulle møte den iranske atomenergisjefen Gholamreza Aghazadeh. IAEA-sjefen vil trolig lørdag få snakke med Irans president Mahmoud Ahmadinejad, før han avslutter sitt besøk i landet.

– Vi håper at ElBaradei vil avgi en positiv og realistisk rapport, sa den religiøse lederen Ahmad Khatami under fredagsbønnen i en moské i Teheran. Besøket skjer mens IAEA og Iran fortsetter sine forhandlinger om mer åpenhet rundt atomprogrammet og dets historie.

Iran hevder at programmet bare tjener fredelige hensikter og er ledd i utviklingen av kjernekraftverk som skal forsyne Iran med strøm. I en fersk amerikansk etterretningsrapport heter det at iranerne avsluttet sine forsøk på å lage atomvåpen i 2003.

USA opprettholder likevel sitt press for å få FNs sikkerhetsråd til å vedta en tredje runde med sanksjoner mot Iran, for å straffe landet for dets holdning i atomstriden. Iranerne håper samarbeidet med IAEA skal avverge faren for nye straffetiltak. (©NTB)