- Lommemannen er endelig tatt

Politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen på pressekonferansen i  forbindelse med at en mann er pågrepet i <strong>lommemannen</strong>-saken.<p> </p>
Politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen på pressekonferansen i forbindelse med at en mann er pågrepet i lommemannen-saken. 

- Nitidig politiarbeid, oppslag i media og tips fra en tidligere politimann har hjulpet oss endelig å ta Lommemannen, sier politiet på pressekonferansen om pågripelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En 55 år gammel mann fra Bergensområdet er i dag pågrepet, sa politimester Arne Jørgen Olafsen under Follo-politiets pressekonferanse om pågripelsen av mannen som er mistenkt for å være den såkalte «Lommemannen».

- Dette er mannen vi har lett etter.

Mannen er siktet i forbindelse med elleve forhold i perioden 1995-2006. Han vil mandag bli fremstilt for varetektsfengsling, siktet for seksuell omgang med barn under 14 år. Et av forholdene dreier seg om en handling som likestilles med voldtekt.

- Vi vil nå etterforske videre for om mulig å knytte den pågrepne til flere av sakene, sier Olafsen.

400 offer
Minst 300-400 unge gutter er antatt å ha vært offer for Lommemannens overgrep gjennom de siste 30 årene. Ofrene er gutter i alderen 6-12 år.

Politiet mener å se samsvar i handlingsmønsteret i mange av sakene.

Fredag klokken 13 holdt Follo-politiet pressekonferanse om pågripelsen av mannen de mener er den såkalte Lommemannen på Åsane i Bergen. Det er Follo politidistrikt som har hatt hovedansvar for etterforskningen, men en rekke politidistrikt har vært involvert i etterforskningen sammen med Kripos.

- Tips fra publikum og politiets egen etterforskning har ført frem til et gjennombrudd, sier Olafsen.

- Folk har forståelig spurt seg hvordan det har vært mulig for en mann å holde på i så mange år uten å bli tatt. Dette skyldes mange forhold, men over mange år fremsto overgrepene som enkeltsaker, og ble registrert på en slik måte at de var vanskelige å se i sammenheng.

- Forbløffende
- Lommemannen har hatt en forbløffende evne til ikke å bli sett. Det har nok også vært vanskelig for mange, også innad i politiet, å tro at en serieforbryter har kunnet opptre på en slik måte i Norge, sier politimesteren.

- Politiet har blitt flinkere til å dele kunnskap og informasjon, og vi har fått bedre verktøy og datasystemer.

Fredag morgen ble det kjent at en tobarnsfar i 50-årene hadde blitt pågrepet. Politiet mener å ha funnet DNA-bevis som viser at han er lommemannen, melder NTB.

Pågripelsen skjedde i Bergen fredag morgen. I hemmelighet tok politiet seg i begynnelsen av januar inn i 55-åringens bopel for å sikre DNA-materiale i forkant av pågripelsen. DNAet skal være identisk med DNA-profilen fra fem av sakene mannen er siktet for.

55-åringen skal ikke være tidligere straffedømt og de to barna hans skal være voksne.

Tips
Pågripelsen skjedde på bakgrunn av tips fra en tidligere politimann i Bergensområdet.

Mannen hadde fredag ettermiddag foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer.

Politiet bekrefter at broren til den pågrepne tidligere har vært ansatt i politiet, men politiet sier de ikke kjenner til noen forbindelse mellom tipseren og den mistenkte gjerningsmannen.

Tipseren jobbet tidligere i politiet, og kjente til en overgrepssak fra 1999 der mannen som ble pågrepet i dag var siktet. Denne saken ble henlagt, og mannen skal ikke være tidligere domfelt for øvrige seksualforbrytelser.

Politiet ønsker fremdeles tips fra folk som mener de har opplysninger om saken.

Personvernpolicy