- Lommemannen er endelig tatt

Politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen på pressekonferansen i  forbindelse med at en mann er pågrepet i lommemannen-saken.
Politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen på pressekonferansen i forbindelse med at en mann er pågrepet i lommemannen-saken. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nitidig politiarbeid, oppslag i media og tips fra en tidligere politimann har hjulpet oss endelig å ta Lommemannen, sier politiet på pressekonferansen om pågripelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En 55 år gammel mann fra Bergensområdet er i dag pågrepet, sa politimester Arne Jørgen Olafsen under Follo-politiets pressekonferanse om pågripelsen av mannen som er mistenkt for å være den såkalte «Lommemannen».

- Dette er mannen vi har lett etter.

Mannen er siktet i forbindelse med elleve forhold i perioden 1995-2006. Han vil mandag bli fremstilt for varetektsfengsling, siktet for seksuell omgang med barn under 14 år. Et av forholdene dreier seg om en handling som likestilles med voldtekt.

- Vi vil nå etterforske videre for om mulig å knytte den pågrepne til flere av sakene, sier Olafsen.

400 offer
Minst 300-400 unge gutter er antatt å ha vært offer for Lommemannens overgrep gjennom de siste 30 årene. Ofrene er gutter i alderen 6-12 år.

Politiet mener å se samsvar i handlingsmønsteret i mange av sakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag klokken 13 holdt Follo-politiet pressekonferanse om pågripelsen av mannen de mener er den såkalte Lommemannen på Åsane i Bergen. Det er Follo politidistrikt som har hatt hovedansvar for etterforskningen, men en rekke politidistrikt har vært involvert i etterforskningen sammen med Kripos.

- Tips fra publikum og politiets egen etterforskning har ført frem til et gjennombrudd, sier Olafsen.

- Folk har forståelig spurt seg hvordan det har vært mulig for en mann å holde på i så mange år uten å bli tatt. Dette skyldes mange forhold, men over mange år fremsto overgrepene som enkeltsaker, og ble registrert på en slik måte at de var vanskelige å se i sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forbløffende
- Lommemannen har hatt en forbløffende evne til ikke å bli sett. Det har nok også vært vanskelig for mange, også innad i politiet, å tro at en serieforbryter har kunnet opptre på en slik måte i Norge, sier politimesteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Politiet har blitt flinkere til å dele kunnskap og informasjon, og vi har fått bedre verktøy og datasystemer.

Fredag morgen ble det kjent at en tobarnsfar i 50-årene hadde blitt pågrepet. Politiet mener å ha funnet DNA-bevis som viser at han er lommemannen, melder NTB.

Pågripelsen skjedde i Bergen fredag morgen. I hemmelighet tok politiet seg i begynnelsen av januar inn i 55-åringens bopel for å sikre DNA-materiale i forkant av pågripelsen. DNAet skal være identisk med DNA-profilen fra fem av sakene mannen er siktet for.

55-åringen skal ikke være tidligere straffedømt og de to barna hans skal være voksne.

Tips
Pågripelsen skjedde på bakgrunn av tips fra en tidligere politimann i Bergensområdet.

Mannen hadde fredag ettermiddag foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer.

Politiet bekrefter at broren til den pågrepne tidligere har vært ansatt i politiet, men politiet sier de ikke kjenner til noen forbindelse mellom tipseren og den mistenkte gjerningsmannen.

Tipseren jobbet tidligere i politiet, og kjente til en overgrepssak fra 1999 der mannen som ble pågrepet i dag var siktet. Denne saken ble henlagt, og mannen skal ikke være tidligere domfelt for øvrige seksualforbrytelser.

Politiet ønsker fremdeles tips fra folk som mener de har opplysninger om saken.