Bruce skal redde norsk ulv

<p>Bruce Springssteen bidrar på plate til inntekt for vern av norsk ulv. Her fra en konsert i Belfast, Nord-Irland fra desember i fjor (Foto: Peter Morrison, AP) </p><p> </p>
Bruce Springssteen bidrar på plate til inntekt for vern av norsk ulv. Her fra en konsert i Belfast, Nord-Irland fra desember i fjor (Foto: Peter Morrison, AP)  

Bruce Springsteen, Mark Knopfler og Emmylou Harris omfavner norsk ulv. De gir nå ut en støtte-CD til Kurt Oddekalvs prosjekt for gråbein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet er svært fornøyd med at de i 2008 skal gi ut en cd til inntekt for vern av norsk ulv. Miljøorganisasjonen har en kampanje gående for å sette fokus også på andre arter som bjørn, gaupe og kongeørn, men det er spesielt ulven som skal ha tent de internasjonale artistene som er inkludert på platen Mother Earth Blues - Vol 1.

Oddekalv sier at han selv så mulighetene for en slik internasjonal kjendissamling fordi han har en mann fra platebransjen i styret som er engasjert i spørsmålet.

- Vi har et prosjekt som tar for seg truede dyrearter. På oppdrag fra meg fikk Dag Wærner i oppgave å se på mulighetene for en samleplate. Jeg synes dette er et veldig spennende musikkprosjekt og har ikke peiling på mulige salgstall. Dette er uansett penger som skal inn i krigskassa vår, sier han til ABC Nyheter.

Ulvetider

Dag Wærner driver Strawberry Records og forteller ABC Nyheter at det var ulven som utslagsgivende for at artistene ble med. Blant dem som er inkludert på platen er Elvis Costello, Emmylou Harris, Mark Knopfler, Little Feat, Elliott Murphy, Mark Olsen, Bruce Springsteen, Tony Joe White og Victoria Williams.

Han skriver følgende på nettstedet for prosjektet: For en tid tilbake bestemte jeg meg for å lage en protest mot at miljøvernminister Bjørnøy tillater at de norske ulvene blir utryddet fra norsk natur. Norge har skrevet under på Bern konvensjonen hvilket forplikter oss til å ta vare påutryddingstruede arter. Ulven står nå på den såkalte rødlisten noe som betyr at den er i sterk fare for å bli utryddet. Men dette benekter miljøvernministeren og tillater ulvejakt.

Min protest kommer bla. i form av en cd. For å få medias oppmerksomhet bestemte jeg meg for at den måtte inneholdeknallsterk musikk og ditto kjente artister. Stor var min forundring da Tony Joe White mailet meg og foreslo å kalle cd´n Mother Earth Blues. Enda større da faxen om at selveste Bruce Springsteen ville delta tikket inn.

Duett

Springsteen har selv ikke bidratt med en egen låt, men synger sammen med Elliott Murphy på Everything I do som opprinnelig ble gitt ut på Murphy-platen Selling the gold fra 1995. Murphy og Springsteen er gamle kompiser, og Bruce synger andrevers på låten.

Markedsdirektør Erik Eken i den norske avdelingen av Sony BMG, Springsteens plateselskap, sier det er uproblematisk for dem at Bruce deltar på platen.

Ifølge Wærner skal Springsteen selv, gjennom Jon Landau Management, ha involvert seg for å støtte den norske ulven. Etter forespørsel fra ABC Nyheter om å få bekreftet dette fra det amerikanske moderselskapet, sier Eken i Sony BMG at de verken har fått en bekreftelse eller avkreftelse på Springsteens synspunkter på norsk ulv. Det har heller ikke lykkes ABC Nyheter å få tak i representanter for Jon Landau Management.

Omstridt rovdyr

Den norske ulven har fått plass på den såkalt rødlisten som finnes i Artsdatabanken og som er basert på en internasjonal standard i forhold til truede dyrearter. Den slår fast at ulven er utrydningstruet i Norge sammen med andre større rovdyr i Norge som brunbjørn, gaupe og jerv.

Miljøvernforbundet mener det finnes under ett dusin ulver på norsk jord, men det finnes en større svensk-norsk ulvestamme (egentlig skandinavisk, med finsk-russisk opprinnelse) på 139-169 hvor de aller fleste har tilholdssted i Sverige. Den norske andelen skal ligge på mellom 19 og 23 ulver, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

- Vi mener det bør være plass til mellom 400 og 800 ulv i Norge. De formerer seg raskt, men trenger plass, for eksempel på Hardangervidda. Det er det plass til. Ulven har kun noen minimumskrav; mat og skjul og minst mulig mennesker, sier Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv til ABC Nyheter.

Forbundet viser til en svensk undersøkelse som slår fast at det minst må være 200 ulver for at den over tid skal overleve og unngå innavl. Men en økning av ulveforekomsten i Norge er svært omstridt all den tid ulven skader og dreper andre dyr. Tall fra direktoratet viser at det ble betalt ut erstatning for 2.377 dyr som skal ha blitt tatt av ulv i Norge i fjor.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy