Vektere har skittent rulleblad

Over 200 vektere i Oslo er domfelt eller under etterforskning. Det viser en gjennomgang av vaktselskapenes lister over ansatte og strafferegisteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Politiet i Oslo har gjennomført et pilotprosjekt med elektronisk kryssjekking av selskapenes ansattlister og strafferegisteret, melder NRK.

Resultatene viser at rundt 200 vektere er domfelt eller under etterforskning for «forhold politiet anser for å være uforenlig med å jobbe som vekter».

Lovbruddene omfatter vold, narkotika, doping, trusler, tyveri, sedelighet og brudd på Vegtrafikkloven.

Det er første gang et politidistrikt gjennomfører en elektronisk sjekk av vandelen til vektere. Politiet jobber nå med å kvalitetssikre og analysere tallene, før de enkelte vekterselskapene får oversendt listene i løpet av februar.

Men politiet kan ikke gripe inn overfor vektere de mener ikke er skikket til å være vektere. Det er nemlig kun vaktselskapene som ifølge Vekterloven kan avgjøre om en vekter skal miste jobben.

Pilotprosjektet er igangsatt av Justisdepartementet, som også er i ferd med å gjennomgå Vekterloven. Justisminister Knut Storberget er sjokkert over tallene fra vandelssjekken, men sier funnene samtidig viser at pilotprosjektet har fungert godt.

- Vi håper at dette «vaskesystemet» opp mot strafferegistre kan bli landsdekkende, sier Storberget til NRK. (©NTB)

Personvernpolicy