To gisler frigitt av FARC-geriljaen i Colombia

To kvinner som har vært holdt fanget av den colombianske FARC-geriljaen i over fem år, er satt fri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et helikopter påmalt symbolet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen tok av fra den colombianske byen San José Del Guaviare torsdag, for å hente to kvinner som har vært i FARC-geriljaens fangenskap i flere år. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/SCANPIX.Et helikopter påmalt symbolet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen tok av fra den colombianske byen San José Del Guaviare torsdag, for å hente to kvinner som har vært i FARC-geriljaens fangenskap i flere år. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/SCANPIX.

San José del Guaviare (NTB-AP-Reuters): Clara Rojas og Consuelo Gonzalez ble torsdag fløyet ut av jungelen i et helikopter fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Nå håper myndighetene i Colombia at gesten fra geriljaen kan bane vei for en ny fredsprosess.

Venezuelas president Hugo Chávez har vært sentral i forhandlingene for å få løslatt gislene, og han var svært stolt etter å ha snakket med kvinnene på telefon.

- Jeg sa til dem: Velkommen til livet, velkommen til livet, forteller Chávez som la til at de var preget av situasjonen, men i god behold og lykkelige for å være frie.

- En drøm
Den internasjonale Røde Kors-komiteen var med og tok imot de to kvinnene, og opplyser at overleveringen skjedde i jungelen sørøst i Colombia, ikke langt fra grensen til Venezuela. Roja og Gonzalez ble deretter fraktet til den venezuelanske grensebyen Santo Domingo der de ble fløyet videre til Caracas, der spente familiemedlemmer ventet.

- Det føles som en drøm, jeg kan ikke tro at det er sant, sa Rojas' mor, Clara de Rojas, med skjelvende stemme til pressen mens hun ventet på å få se datteren sin igjen.

Dette er den viktigste gisselløslatelsen i Colombia siden 2001, da FARC satte fri om lag 300 soldater og politifolk. President Chavez sier han håper at torsdagens løslatelser vil bane vei for at flere gisler blir satt fri.

- Venezuela vil fortsette å jobbe for fred i Colombia. Vi er rede og i løpende kontakt med FARC. Vi håper at den colombianske regjeringen forstår det, sier Chavez.

Tror ikke på fred

Selv om mange nå håper at løslatelsen vil kunne føre til en ny fredsprosess mellom colombianske myndigheter og FARC, advarer enkelte eksperter mot for mye optimisme.

- Det er ingen grunn til for mye optimisme for framtidige løslatelser av gisler og en fredsprosess med FARC er ikke engang på planleggingsstadiet, sier den colombianske politiske analytikeren Ricardo Avila.

I slutten av november ble det også gjort et forsøk på å få satt fri de to tidligere politikerne, men den gang uten hell. Da ble det også knute på tråden mellom Hugo Chávez og Colombias president Alvaro Uribe, som ikke lenger ønsket at Chavez skulle forhandle med FARC.

Gislenes familier bønnfalte imidlertid Chavez om å fortsette forhandlingene, noe han gjorde.

Chavez og lederne av FARC beskyldte president Uribe for å torpedere forhandlingene ved å gjennomføre militæroperasjoner i området. Uribe avviste beskyldningene, og mente at geriljaen hadde ført Chavez bak lyset.

Sønn på barnehjem
I desember ble det også snakket om at Rojas tre år gamle sønn Emmanuel skulle løslates. Gutten ble født i fangenskap, og faren er trolig en FARC-soldat.

Senere har det blitt kjent at gutten ikke var sammen med sin mor i jungelen, men bor på et barnehjem.

44 år gamle Clara Rojas ble tatt til fange sammen med den fransk-colombianske presidentkandidaten Ingrid Betancourt i 2002. Rojas var da leder av valgkampen til Betancourt.

Consuelo Gonzalez, som er 57 år gammel, ble fanget i nærheten av sitt hjem i den colombianske byen Pitalito i 2001.

Myndighetene i Colombia anslår at FARC-geriljaen holder rundt 750 personer fanget, i tillegg til om lag 45 personer som for øyeblikket vurderes utlevert som del av en fangeutvekslingsavtale. (©NTB)

Personvernpolicy