Bakere blir syke av mel

Hver fjerde baker og halvparten av bakeriansatte får helseplager av melstøv, viser en fersk undersøkelse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Bakerastma er ingen ny diagnose, men ble beskrevet første gang for 300 år siden.
En ny undersøkelse viser at hver fjerde baker i høy grad kan bli utsatt for astma og andre plager på grunn av melstøv.

- Problemet er gammelt og velkjent. Likevel er det viktig å fortsette arbeidet med å forhindre mel allergi. Halvparten av alle bakeriansatte sliter med symptomer som er resultatet av melstøvet de blir utsatt for, sier stipendiat og overlege Torgeir Storaas, som står bak undersøkelsen.

Undersøkelsen viser også at mange har store plager, selv om de enda ikke har utviklet allergi. Symptomene som er blitt oppdaget er piping i brystet, tungt pust, hoste, neseplager og andre luftveisplager.

- Et viktig funn er at mange har store plager, selv om de ikke har utviklet allergi enda. Bakeriene kan gjøre tiltak for å forhindre at de ansatte blir utsatt for allergi, ved å forbedre produksjonen. Jo mer melstøv, jo flere syke ansatte. Bakerne kan også selv være påpasselige med bruken av mel, sier Storaas.

Kan miste luktesansen
Undersøkelsen viser også at nesebetennelse blant bakere kan føre til at man får redusert livskvalitet, høyt sykefravær og i verste fall kan man miste luktesansen. Symptomene minner om høysnue. Bakerne nyser, får tett nese og noen mister til og med luktesansen.

- Nesebetennelse er like plagsomt som astma og kan føre til minst like mye fravær, sier Storaas.

Storaases doktorgrad baserer seg på en tverrsnittsundersøkelse utført i perioden mars 2000 til januar 2002 i 6 bakerier. Det var til sammen 183 bakeriarbeidere som deltok. Undersøkelsen bestod av blant annet intervjuer, besvarelse av spørreskjema, måling av støv, allergitester og neseskylling.

I avhandlingen konkluderer Storaas med at det er viktig med en internasjonal enighet om hvilke kriterier som skal gjelde for diagnosen yrkesrelatert nesebetennelse.

I land som Tyskland og Finland er det bakeren som har flest arbeidsrelaterte luftveisplager i følge Storaas. Han skriver at det er en klar sammenheng mellom yrkesrelatert nesebetennelse og astmasymptomer

Personvernpolicy