Taliban truer med ny våroffensiv

Vil sende flere soldater til Afghanistan

USA frykter en våroffensiv fra Taliban i Afghanistan og vurderer nå å sende flere soldater til landet
USA frykter en våroffensiv fra Taliban i Afghanistan og vurderer nå å sende flere soldater til landet

Afghanistans regjering er positiv til at USA vurderer å sende flere soldater til Afghanistan. Hensikten er å møte trusselen om en ny våroffensiv fra Taliban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere utenlandske styrker er nødvendige for å bekjempe den ekstreme militsgruppen som angivelig forbereder en større våroffensiv.

– Vi ønsker et økt antall soldater velkommen, sa det afghanske forsvarsdepartementets talsmann, general Mohammad Zahir Azimi.

3.000

USA vurderer å sende 3.000 nye soldater til Afghanistan.

– Forslaget blir lagt fram for forsvarsminister Robert Gates denne uka, opplyser Pentagons pressetalsmann Geoff Morrell.

USA har for tiden 27.000 soldater i Afghanistan, rundt halvparten av dem i den NATO-ledede ISAF-styrken. Eventuelle forsterkninger vil bli sendt til Sør-Afghanistan der Taliban-opprørerne står sterkest.

– Planen er å hindre ett nytt forsøk fra Taliban på å komme tilbake, slik vi også gjorde sist vår, sier Morrell.

– Etter tidsplanen skal soldatene være på plass innen april, legger han til.

6.500 drept i fjor

Fjoråret ble det verste i Afghanistan siden den USA-ledede invasjonen i 2001, både for landets innbyggere og de utenlandske styrkene i landet. Minst 6.500 mennesker ble drept, blant dem nærmere 1.000 afghanske politifolk og 221 utenlandske soldater.

USA alene mistet 110 soldater i kamphandlinger, britene mistet 41, Canada mistet 30 og de øvrige landene i NATO-styrken mistet til sammen 40, to av dem norske.

Antallet selvmordsaksjoner, veibomber og angrep økte også kraftig i 2007, og det samme gjorde Afghanistans opiumsproduksjon.

En talsmann for Taliban lovet nylig at opprørerne vil trappe opp kampen mot de utenlandske styrkene i år.

– Vi kommer til å samle mer støtte hos det afghanske folk, som er opprørt over regjeringen som har mislyktes, sa Zabiullah Mujahid.

Ifølge talsmannen har Taliban skaffet seg nye våpen til bruk i kampen, men han ville ikke gå i detalj på dette. (©NTB)

Personvernpolicy