Sendes hjem til Tsjekkia

<p> Politiet etterlyste «tenåringsgutten» med bilde da han forsvant fra barnevernsinstitusjonen i Oslo. Foto: POLITIET </p>
Politiet etterlyste «tenåringsgutten» med bilde da han forsvant fra barnevernsinstitusjonen i Oslo. Foto: POLITIET

Den 33 år gamle tsjekkiske kvinnen som har gitt seg ut for å være en tretten år gammel gutt overfor norske myndigheter vil trolig bli returnert til hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen kom til Norge i september, og fikk hjelp fra foreldrene til en tretten år gammel gutt til å utgi seg for å være sønnen deres. Hun gikk på Marienlyst skole og bodde på en barnevernsinstitusjon i Oslo. Etter å ha rømt derfra ble hun etterlyst som gutten, men da Tromsø-politiet fant henne var det klart at den tretten år gamle gutten i virkeligheten var en 33 år gammel kvinne. Kvinnen ble siktet for å ha avgitt falsk forklaring, men ble løslatt tirsdag kveld.

Les også: «Tenåringsgutt» var kvinne (33)

- Hun ble løslatt i går og er nå på en skjermet adresse. Trolig blir hun eskortert til Tsjekkia i løpet av dagen, sier seksjonssjef Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til ABC Nyheter.

- Falsk forklaring
Den tsjekkiske mannen som har posert som kvinnens far vil trolig bli løslatt i løpet av onsdagen, men begge er siktet for å ha avgitt falsk forklaring.

- Begge vil få en påtaleavgjørelse i løpet av dagen, trolig en bot for å ha forklart seg falskt for norske myndigheter, sier Rohde.

Kvinnen er et sentralt vitne i en sak om barnemishandling i Tsjekkia, og skal nå ha sagt seg villig til å hjemsendes for å vitne i saken. Ifølge Rohde har det kommet frem at den tsjekkiske familien hjalp kvinnen til å skjule seg i Norge.

Ifølge seksjonssjefen vil ikke saken få noe etterspill for de to utover boten. Begge har vært svært ordknappe i politiavhør.

- De vil ikke forklare seg noe mer, og det har ikke kommet frem noe nytt utover det de sa i går, sier Rohde.

Rømte
Kvinnen ble innlosjert på en barnevernsinstitusjon i Oslo før jul, men forsvant derfra 16. desember. Etter at politiet gikk ut med etterlysning og bilde ble kvinnen funnet i Tromsø. Da kvinnen ble funnet, etter å ha vært etterlyst som en 13 år gammel gutt forsvunnet fra barnehjem i Oslo, forklarte kvinnen at hun skjulte seg i Norge for å slippe å vitne i en sak i Tsjekkia. Ifølge Rohde har familien hjulpet kvinnen med å holde seg skjult.

Kvinnen forlot barnevernsinstitusjonen alene, og politiet vet ikke hvordan hun kom seg til Tromsø.

- Hun har forklart seg minimalt, for å si det sånn.

- Hun forklarte seg kort i Tromsø, men har ikke ønsket å legge til noe nytt i forhold til det hun sa der oppe. Hun sa der hun kom til Norge for å slippe å vitne i en sak i Tsjekkia. Hun er vitne, men utover det kjenner ikke vi saken.

Danmark
Det har vært hevdet i norske medier at kvinnen tidligere har vært innblandet i et tilsvarende forhold i Danmark, men norsk politi har ikke gått nærmere inn i den danske saken.
- De har som sagt ikke forklart seg noe mer, og vi har ikke brukt mer tid på å finne ut av saken, fordi den ikke vedkommer norske forhold, sier Rohde.

- Har dere opplevd tilsvarende saker tidligere?
- Nei, aldri.

- Blir mannen værende i Norge?
- Hva han velger å gjøre vet vi ikke, han har familien sin i Tsjekkia. Han er ikke kjent med noen straffbare forhold fra før.

Skoleelev

Tidligere i fjor høst gikk hun på Marienlyst skole, der hun ga seg ut for å være den tretten år gamle gutten.

Rektor Ingjerd Eriksen sier til iOslo.no at kvinnen utmerket seg på skolen. Hun er skuffet over løgnhistorien.

- Jeg føler meg litt forrådet, rett og slett. Slike ting gjør noe med deg, sier hun til iOslo.no.

Personvernpolicy