Iran: - Video er falsk

<p>Fem speedbåter som denne sirklet rundt de amerikanske krigsskipene, ifølge amerikanerne selv. Foto: Scanpix. </p>
Fem speedbåter som denne sirklet rundt de amerikanske krigsskipene, ifølge amerikanerne selv. Foto: Scanpix.

USA mener de har videobevis på at iranske fartøy truet amerikanske krigsskip. – Falskneri, tordner iranerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har konflikten i Hormuz-stredet tatt nok en ny vinkling.

Det hele startet søndag da fem små raske båter kom veldig nært innpå destroyeren USS Hopper, uten å vise vilje til å sakke ned. Da krigsskipet advarte de små båtene om at dette kunne gå riktig galt, svarte en stemme på engelsk: Vi kommer til deg … du vil eksplodere om få minutter.

Ansvarshavende om bord på den amerikanske destroyeren oppfattet dette som en trussel, og gjorde seg klar til å skyte mot båtene da de plutselig stakk av.

I ettertid har amerikanerne antatt at båtene var iranske, noe som ikke direkte har blitt benektet fra Teheran. Det som har blitt benektet er at en slik oppførsel hadde funnet sted.

Tirsdag gikk amerikanske myndigheter ut med en video og et lydopptak som langt på vei ser ut til å bekrefte deres versjon av hendelsen. På videoen ser man speedbåtene sverme rundt de amerikanske krigsskipene i stor fart. Lydopptaket inneholder en rekke advarsler fra de amerikanske krigsskipene:

- Dere er ikke identifiserte. Identifiser dere. Dere seiler rett mot et krigsskip fra koalisjonen og deres intensjoner er ikke klare. Identifiser dere, eller …

Midt i advarslene kommer så en annen stemme inn, og det er denne amerikanerne hevder kommer fra mannskapet om bord på en av speedbåtene.

To av de fem båtene slapp også små hvite bokser i vannet foran et av de mindre amerikanske krigsskipene. Man fryktet at dette skulle være eksplosiver, men det var det altså ikke. Videoen viser ikke dette tydelig.

Ifølge Pentagon tilhører speedbåtene den iranske revolusjonsgardens marine, men båtene bærer ingen flagg eller lignende.

Som et svar på videoen har revolusjonsgarden nå sagt at videoen og lydfilen er et rent falskneri.

- Bildene som den amerikanske marinen har frigitt har blitt fabrikert, melder den statlige engelske språklige tv-kanalen i Iran. De siterer anonyme kilder i revolusjonsgardens marine.

Også andre iranske kilder har båret frem den samme meldingen.

Personvernpolicy