Hyller Bush og USA

Den israelske presidenten Shimon Peres (t.v.), Israels statsminister Ehud Olmert (t.h.) og USAs president George W. Bush i Tel Aviv onsdag. Foto: Scanpix/AFP.<br><p> </p>
Den israelske presidenten Shimon Peres (t.v.), Israels statsminister Ehud Olmert (t.h.) og USAs president George W. Bush i Tel Aviv onsdag. Foto: Scanpix/AFP.
 

Israels statsminister Ehud Olmert, ser på USA og president George W. Bush som Israels sterkeste allierte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelsk grensepoliti holder vakt mens jødisk ungdom fra Kyriat Arbaa Israeli-bosetningen forsøker å okkupere eiendommen til den palestinske familien Jaber. Onsdag 9. januar nær Hebron på Vestbredden. Foto: Scanpix/AFP.Israelsk grensepoliti holder vakt mens jødisk ungdom fra Kyriat Arbaa Israeli-bosetningen forsøker å okkupere eiendommen til den palestinske familien Jaber. Onsdag 9. januar nær Hebron på Vestbredden. Foto: Scanpix/AFP.

- Du er vår sterkeste og mest pålitelige allierte i kampen mot terror og fundamentalisme, og en sterk støttespiller i vår streben etter fred og stabilitet, sa Olmert da Bush ankom, melder AFP.

Dette er den amerikanske presidentens første besøk i Israel siden han kom til makten i 2001.

- Alliansen mellom USA og Israel hjelper til med å garantere Israels sikkerhet som jødisk stat, sa Bush.

Les også: Fredsduen Bush til Midtøsten

USAs president George W. Bush ankom på rød løper. Presidentflyet Air Force One landet på Ben-Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv klokken 1055 norsk tid. Bush skal besøke Israel og de palestinske selvstyreområdene som første amerikanske president på ni år.

En av de unge kolonistene skjærer en grimase til en eldre palestinsk mann mens bosetterne forsøker å okkupere eiendommen til den palestinske familien Jaber. Foto: Scanpix/AFPEn av de unge kolonistene skjærer en grimase til en eldre palestinsk mann mens bosetterne forsøker å okkupere eiendommen til den palestinske familien Jaber. Foto: Scanpix/AFP

Enorme sikkerhetsforanstaltninger hører med ved presidentbesøket. Det har kommet flere trusler om vold, blant annet fra al-Qaida.

Fredsdue
USAs president har lovet å fremme fredssamtalene mellom israelsk og palestinsk side, og sier han håper at en palestinsk stat har blitt etablert innen utgangen av hans presidentperiode i 2009. 10 500 sikkerhetsfolk er på gatene for å passe på under besøket.

På Gazastripen ble et antatt medlem av den radikale gruppen Islamsk hellig krig drept av israelske styrker. Dermed har omkring 100 personer, hovedsakelig militante palestinere, mistet livet siden fredsprosessen på ny ble igangsatt etter konferansen i Annapolis i november.

Torsdag setter Bush kursen for Ramallah på Vestebredden for samtaler med palestinernes president Mahmoud Abbas.

Amjad Abdel Dayem (24), medlem av Islamsk hellig krig, ble drept av israelsk ild nord på Gazastripen onsdag.Amjad Abdel Dayem (24), medlem av Islamsk hellig krig, ble drept av israelsk ild nord på Gazastripen onsdag.

Iran
Det er utbredt skepsis i den arabiske verden omkring Bushs mulighet til å lykkes med noe gjennombrudd i Israel-Palestinakonflikten. Amerikanske myndigheter blir også kritisert for å være partisk i forhold til Israel, og for krigen i Irak.

Et annet mål med Bushs reise er å markere seg overfor Iran blant vennligsinnede arabiske land. I løpet av helgen kom det til konfrontasjon mellom iranske fartøy og amerikanske krigsskip i det strategisk viktige Hormuzstredet.

Bush er den fjerde amerikanske presidenten som besøker Israel etter Richard Nixon i 1974, Jimmy Carter i 1979 og Bill Clinton i 1998.

Personvernpolicy