Dyrest å se Zeppelin

Dyrest å se Zeppelin
Dyrest å se Zeppelin

Led Zeppelins mye omtalte gjenforeningskonsert i London før jul, var det mest innbringende arrangementet for billetthaiene som videresolgte billetter. Snittprisen lå på nærmere 80 000 kroner for én bi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Konsertgjengerne på bildet måtte grave dypt i lommebøkene for å få med seg arrangementet innenfor døreneKonsertgjengerne på bildet måtte grave dypt i lommebøkene for å få med seg arrangementet innenfor dørene

Seatwave, et selskap som tilbyr sine kunder videresalg av billetter til diverse arrangementer online, rapporterte i går at gjennomsnittsprisen for billetter til Led Zeppelins gjenforeningskonsert på O2 Arena i London 10. desember var på hele £7,425 - noe som tilsvarer den nette sum av 78 876 norske kroner! Den opprinnelige snittprisen for billetter til konserten lå på £125, eller på rundt 1 300 norske kroner, melder den britiske avisen The Guardian.

Ikke ulovlig

Det myldrer av selskaper som tilbyr nettbrukere videresalg av billetter på nettet, og i denne bransjen er Seatwave en av de større aktørene. Det er ingen lov som forhindrer privatpersoner fra å videreselge billetter via deres tjenester, skriver avisen videre, og personer som vet å satse billettpengene sine på de riktige arrangementene, kan ha mye å vinne på å videreselge billetter de selv har kjøpt til ordinær pris.

I Storbritannia er det mange som benytter seg av denne tjenesten og lever fett på å videreselge billetter til forskjellige etterspurte arrangementer som konserter, fotballkamper og øvrige sportsarrangementer.

Gårsdagens rapport avslører ellers at billetter til boksekampen mellom Ricky Hatton og Floyd Mayweather i Las Vegas også var lukrativt for billetthaiene, hvor gjennomsnittsprisen lå på hele £3,050, eller på 32 400 norske kroner. Av andre musikkarrangementer var konserten Barbara Streisand holdt på samme arena som Led Zeppelin, O2 i London, den nest mest etterspurte konserten i fjor, med en gjennomsnittspris på 3 050 kroner. Den dyreste enkeltbilletten til dette arrangementet ble videresolgt for godt over 10 000 kroner.

Artistene raser

Bevisst videresalg gjennom nettsteder som Seatwave og Viagogo, samt mer etablerte eBay, har fått artistene, managere, arrangører og utstedere av de originale billettene til å rase. De hevder at personene bak videresalget av billettene har urimelig stort utbytte av å spekulere i videresalg av billetter. Men de som står bak nettjenestene hevder på sin side at majoriteten av deres kunder er lovmessige fans som ikke bryter loven.

I Norge har debatten rundt lovligheten av videresalg av billetter rast i en årrekke. Kultur-og kirkedepartementet la høsten 2006 frem et høringsnotat med forbud mot å selge billetter til kultur-og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side.

Konsertbillettmarkedet har en angitt verdi på nærmere åtte milliarder kroner årlig, og markedet som tilbyr videresalg av billetter til musikkarrangementer er verdsatt til mer enn to milliarder kroner alene.

Ifølge rapporten var dette de ti mest etterspurte arrangementene som ga best inntjening for videreselgere av billetter i 2007 (tallene i parantes viser høyeste pris og gjennomsnittspris for én enkeltbillett, målt i norske kroner):

1. Konsert: Led Zeppelin på O2 Arena (79 938,- / 78 875,-)
2. Boksing: Ricky Hatton mot Floyd Mayweather (32 400,- / 7 510,-)
3. Tennis: Wimbledon 2008 (23 105,- / 7 978,-)
4. Rugby: Rugby World Cup (23 105,- / 3 900,-)
5. Konsert: Barbara Streisand på O2 Arena (10 623,- / 3 049,-)
6. Konsert: Eagles på IndigO2 (10 517,- / 10 517,-)
7. Opera: Othello med Ewan McGregor på Donmar Warehouse (9 550,- / 6 788,-)
8. Boksing: Joe Calzaghe mot Mikkel Kessler (7 967,- / 1 052,-)
9. Konsert: Take That (6 480,- / 1 317,-)
10. Boksing: Amir Khan mot Scott Lawton (6 320,- / 2 921,-)

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy