Bystøl på vei tilbake

Lars Bystøl jobber hardt hver dag for å komme tilbake på hopplandslaget. Nå tyder ting på at han snart får lønn for strevet. (Foto: Scanpix)
Lars Bystøl jobber hardt hver dag for å komme tilbake på hopplandslaget. Nå tyder ting på at han snart får lønn for strevet. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår tidligere OL-mester Lars Bystøl jobber knallhardt for å komme tilbake til toppen. – Jeg finner snart den gode følelsen, sier vossingen til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lars Bystøl

Kommer fra Voss og vant sitt første verdenscuprenn 4. januar 2006 i Innsbruck under den tysk-østerrikske hoppuka, som første nordmann etter Per Bergerud hele 24 år tidligere.

Han har deltatt i to verdensmesterskap, og begge gangene kom han hjem med medalje. Både i VM 2003 i Val di Fiemme og i VM 2005 i Oberstdorf var han med på å ta bronse i laghopping, stor bakke.

I 2006 var han med på det norske laget som vant lagkonkurransen i VM i skiflyging. Senere samme år ble han olympisk mester i normalbakke, og tok også bronse i stor bakke. Han var dessuten med på det norske laget som tok bronse i laghopp, og ble dermed den eneste deltakeren med medalje i samtlige hopp-konkurranser i OL 2006.

(Kilde: Wikipedia)

Etter OL-gullet i normalbakken i Torino i 2006 har overskriftene rundt Lars Bystøl stort sett vært av utenomsportslig karakter. Skandalene «stod nesten i kø» hver gang Bystøl ble omtalt i media. I sommer ble han blant annet tatt for fyllekjøring i Trondheim.

Men nå tyder ting på at den gamle mesteren er på vei tilbake til gamle høyder.

- Jeg føler ting er i ferd med å ordne seg for meg. Jeg kan ikke si annet enn at jeg har det svært bra om dagen, sier Bystøl til ABC Nyheter.

Vossingen vil ikke si så mer mye om hvilke grep han har tatt for å rydde opp i sitt personlige liv. Han vil heller snakke om det han jobber mest med om dagen: å komme seg lengst ned i hoppbakken.

- Jeg trener godt og prøver å finne tilbake til den gode følelsen. Jeg føler det ikke er så langt unna nå, sier han.

I helgen ble 29-åringen nummer to i Norgescuprennet i Granåsen, kun slått av den ukjente Akseli Kokkonen fra Finland. Men det resultatet legger ikke hovedpersonen veldig stor vekt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forholdene var mildt sagt ujevne i helgen, så jeg ser ikke akkurat på det som noen indikator for hvor jeg står om dagen. Det viktigste for meg nå er å bli god igjen. Det vil si å hoppe langt på ski.

Og ifølge ham selv er det ikke så mye som gjenstår.

- Det handler mest om selvtillit. Jeg er i hvert fall på rett spor.

Følges tett

Lars Bystøl bor til daglig i Trondheim og har hoppbakken i Granåsen som base. I tillegg til verdifull trening gir øktene i Trondheim ham også en mulighet til å holde kontakten med noen av de andre norske hopperne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når de ikke er ute og konkurrerer, trener jeg sammen med både Roar Ljøkelsøy og Anders Bardal. Det gir meg en fin mulighet til å holde kontakten med de andre gutta, samt at jeg også ser sånn noenlunde hvor jeg står i forhold til de beste i verden.

Lars Bystøl er langt fra gått i glemmeboken til ledelsen i hopplandslaget. Sportssjef Clas Brede Bråthen sier de følger hopperen møysommelig

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er en hopper vi så absolutt har på blokka og vi følger Lars nøye, sier Bråthen til ABC Nyheter.

Til tross for en noe ujevn hopping av de norske gutta under den tysk/østerrikske hoppuka nylig, er Bystøl per i dag ikke aktuell for oppgaver på den store internasjonale hoppscenen.

- Det mangler litt på hoppinga hans ennå, men vi håper og tror han snart blir å se slik han huskes fra 2006-sesongen. Han har kapasitet, det er det ingen tvil om, men han er ikke helt der ennå, sier Bråthen.

Orden på livet

I hoppsporten handler det om små marginer for og lykkes. Sportssjef Bråthen mener mye av grunnen til at Bystøl snart kan bli å se på det norske World Cup-laget, er hans harde jobbing utenfor bakken.

- Alle gjør dumme ting i livet, også Lars, men det er alltids mulighet for å rette opp i de tingene igjen. Skihopping handler mye om mentale prosesser som må fungere dersom en ønsker å hoppe langt. I så måte har Lars tatt store grep for å ta tak i det som har preget ham. Det siste halve året, ja, jeg vil faktisk si det siste halvannet året, har Lars gjort mye med det han har slitt med. sier Bråthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og fortsetter:

- Det er utrolig godt å se at han har fått orden på livet sitt. For det er til syvende og sist det dette handler om.

Bråten har stor tro på at Bystøl kan kopiere øyeblikkene da han prydet seierspallene i både VM og OL.

- Lars har gitt oss i hoppmiljøet, og det norske folk for øvrig, noen uforglemmelige øyeblikk. Jeg er oppriktig glad i Lars som person og håper han snart er tilbake slik vi alle ønsker å se ham, nemlig helt i toppen på resultatlistene i store og viktige hoppkonkurranser.