Togstans kostet millioner

Mandagens togstans i Oslo-området kan koste samfunnet 4 millioner kroner, viser beregninger fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anslagsvis 10.000 personer ble ifølge NSB forsinket mandag morgen. Ifølge beregninger fra TØI, koster det samfunnet 400 kroner hvis arbeidsgiver mister én times arbeidstid fordi du er forsinket.

– Prislappen er avhengig av om forsinkelsen går ut over den enkeltes fritid eller arbeidstid. Går det ut over arbeidstiden, så koster det anslagsvis 400 kroner i timen, sier instituttsjef Lasse Fridstrøm ved TØI til Aftenposten.

– Dette er gjennomsnittlig verdiskapning per timeverk i Fastlands-Norge. 10.000 personer som blir forsinket koster da 4 millioner kroner, sier han.

Fridstrøm legger til at anslaget er forsiktig, fordi en uforutsett forsinkelse av denne typen kan få konsekvenser for langt flere enn den personen som er forsinket. For eksempel kan fire personer bli sittende uvirksomme i et møte hvis femtemann ikke når fram i tide på grunn av forsinket tog.

Fridstrøm legger til at et slikt regnestykke kan ha en rekke usikre faktorer.

– Vi vet lite om hvem som tar kostnadene som slike hendelser medfører. Om det går ut over enkeltpersoners fritid, er verdien vesentlig lavere enn 400 kroner i timen – kanskje rundt 100 kroner, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy