Fredsduen Bush til Midtøsten

Tirsdag setter USAs president kursen for Midtøsten. Der venter drapstrusler og tøffe forhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang i sin presidentkarriere setter Bush kursen for Israel. Arkivfoto: Scanpix/APFor første gang i sin presidentkarriere setter Bush kursen for Israel. Arkivfoto: Scanpix/AP

Mens presidentvalgkampen er i full gang i hjemlandet setter den amerikanske presidenten George W. Bush natt til onsdag kursen for Midtøsten. Reisen er i første rekke et forsøk på å skape fortgang i fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne, melder AFP.

Han vil neppe få en lett jobb. Kaoset i Irak har gjort ham til en av tidenes minst populære presidenter i USA, en skepsis som deles blant store deler av befolkningen i Midtøsten.

Onsdag blir første gang Bush besøker Israel og de okkuperte palestinske områdene siden han ble president for sju år siden, melder The Independent.

Sannsynligheten for at Bush vil lande noen fredsavtale før han forlater presidentstolen i januar 2009 blir ikke styrket av splittelsen i det palestinske lederskapet. Gazastripen er under kontroll av Hamas, og Vestbredden styres av den palestinske selvstyremyndigheten under president Mahmoud Abbas.

Samtidig anklager den palestinske forhandleren Saeb Erekat Israel for å ha intensivert angrepene i de palestinske områdene i forkant av Bush' besøk.

Det står fremdeles amerikanske styrker i Irak, nærmere fem år etter invasjonen i 2003. Foto: Scanpix/ReutersDet står fremdeles amerikanske styrker i Irak, nærmere fem år etter invasjonen i 2003. Foto: Scanpix/Reuters

Irak
Bush skal også besøke Kuwait, Bahrain, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Egypt, der presidenten sier han vil føre samtaler med USAs «samarbeidspartnere i krigen mot ekstremisme».

Bush kommer til Jerusalem onsdag og skal etter planen tilbringe tre dager i regionen. Sikkerhetstiltakene er enorme, og i Israel er hele 10.500 politifolk engasjert for å passe på. Det er første gang byen får besøk av en amerikansk president siden Bill Clinton var på besøk for ti år siden, melder NTB.

Det blir også spekulert i om Bush vil avlegge en uanmeldt visitt i Irak, der flere hundre tusen irakere, sammen med over 4000 amerikanske og britiske soldater, har mistet livet etter den amerikansk-britiske invasjonen i 2003. Enkelte observatører mener situasjonen i Irak har blitt noe bedre de siste månedene, delvis takket være den økte mengden amerikanske soldater i hovedstaden Baghdad.

Amerikanske sikkerhetsfolk sjekket Fødselskirken i Betlehem mandag, i forkant av presidentbesøket. Foto: Scanpix/APAmerikanske sikkerhetsfolk sjekket Fødselskirken i Betlehem mandag, i forkant av presidentbesøket. Foto: Scanpix/AP

Iran
Et av delmålene med reisen er å lappe på skaden som ble forårsaket da amerikansk etterretnings nyvurdering av den kjernefysiske trusselen fra Iran ble offentliggjort i desember.

- En del av bakgrunnen for reisen er at jeg vil gjøre det klinkende klart for nasjoner i denne delen av verden at vi betrakter Iran som en trussel, og at etterretningsrapporten ikke på noe vis svekker denne trusselen, men snarere har gjort det tydeligere for oss, sier Bush til den israelske avisen Yediot Ahronot.

Deler av etterretningsrapporten National Intelligence Estimate, som er utarbeidet av amerikanske etterretningsorganisasjoner, ble offentliggjort i desember. Her heter det at Iran trolig hadde et hemmelig atomvåpenprogram, men at dette ble stanset i 2003 etter internasjonalt press. Rapporten la til at iranske myndigheter virker mindre bestemt på å skaffe atomvåpen enn man antok at de var for to år siden.

I løpet av helgen skal det også ha kommet til konfrontasjon mellom amerikanske og iranske marinefartøy i Hormuz-stredet, der de iranske fartøyene ifølge amerikanske militærkilder skal ha truet amerikanerne, melder CNN.

Al-Qaida-talsmann Adam Gadahn truet Bush i en internettvideo offentliggjort søndag. Foto: Scanpix/AFPAl-Qaida-talsmann Adam Gadahn truet Bush i en internettvideo offentliggjort søndag. Foto: Scanpix/AFP

Al-Qaida
Al-Qaida har benyttet anledningen til å true den amerikanske presidenten på livet i forkant av hans besøk.

Bush burde ønskes velkommen «ikke med blomster og applaus, men med bomber og bilbomber,» sa al-Qaidatalsmannen Adam Gadahn i en video postet på internett.

Les også: Den amerikanske jihadisten

Personvernpolicy