Årets album 2007: Den endelige fasiten

Årets album 2007: Den endelige fasiten
Årets album 2007: Den endelige fasiten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha slått sammen alle musikkredaksjonens individuelle lister er den endelige fasiten for plateåret 2007 klar. En fasit som toppes av en 46-åring fra Minneapolis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mark Olsons soloutgivelse «The Salvation Blues» fikk høye plasseringer hos fire av i alt 12 skribenter i ABC Nyheters musikkavdeling og topper med det suverent listen over årets beste album 2007.

Andreplassen trengte bare stemmer fra tre skribenter, men med jevnt over høyere individuell score, holdt det for å sikre sølvet i årets felles oppsummering. I likhet med Olson, trengte også årets radarpar på platefronten, Robert Plant og Alison Krauss, stemmer fra fire for å henge med i toppen, og sikret seg med dette pallplass, så vidt foran den britiske veteranen Nick Lowe, som de slo med ett fattig poeng.

Vi har også slått sammen listene over årets nyutgivelser, som suverent toppes av nylig avdøde Jim Fords «The Sound Of Our Time». Fire av musikkredaksjonens skribenter hadde denne med på sin liste over årets beste nyutgivelser, tre av dem hadde den på førsteplass. Også britene i Prefab Sprout var en gjenganger og er like suverene foran Warren Zevon på tredjeplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg med på ABC Nyheter sine musikksider i dagene fremover og les intervjuer med artistene som preger listen under, deriblant Mark Olson, Nick Lowe og Cherry Ghost. Vi har også snakket med L-P Anderson som var en av hovedmennene bak Jim Fords «The Sound Of Our Time».

Den oppsummerte listen hvor alle ABC Nyheters musikkmedarbeidere har bidratt viser at disse 30 utgivelsene er plateåret 2007s beste plater:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets plater 2007:

1. Mark Olson: «The Salvation Blues»
«Mark Olsons produksjon etter han forlot The Jayhawks i 1995 har vært ujevn, vimsete og tidvis slående vakker. Hans siste album, «The Salvation Blues», er derimot en oppvisning i americana.Plata er bredfull av stor låtskriverkunst som åpenbarer seg i porsjoner selv etter et snes lytt», skrev blant annet ABC Nyheters anmelder i sin anmeldelse av årets album. Følg med de nærmeste dagene for vårt eksklusive intervju med Mark Olson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Wilco: «Sky Blue Sky»
«På Wilcos «Sky Blue Sky» er det også mye fint gitarplukk, dog av det mer neddempede slaget. Jeff Tweedy er selvfølgelig hovedpersonen, undergangsstemningen fra de siste par albumene har sluppet taket til fordel for mer klassisk, konvensjonell og moden låtskrivning», het det i ABC Nyheters anmeldelse.

3. Robert Plant|Alison Krauss: «Raising Sand»

«Aller først. Jeg kan ikke vente. Ikke engang den uka som denne utgivelsen ble utsatt, i siste indre. Kort og godt fordi «Raising Sand» er årets flotteste plate. Den eller de som skal toppe dette i de resterende drøye to månedene av 2007, må frem med tryllestaven», skrev Tom Skjeklesæther i sin omtale av plata da den kom i slutten av oktober.

4. Nick Lowe: «At My Age»
«Trettitre minutter fordelt på tolv låter vitner om en Lowe som ikke har glemt treminutters-regelen fra punkdagene, men i år skal selv mor kunne henge med i valsen. Tempoet er ikke høyt, men du verden så kompakt! Ikke et overflødig sekund, kall det gjerne perfekt pop. Eller soul, for den saks skyld. «At My Age» er selvironisk livsvisdom foran et musikalsk bakteppe av fløyel, eller hva det nå er for en type stoff Sam Cooke, Jim Ford og senest Richard Hawley benyttet.», skrev vår anmelder i sin omtale i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Arcade Fire: «Neon Bible»
«Arcade Fire er et fabelaktig band med sans for detaljer, og låter ikke som noe annet jeg har hørt. Å bruke mandolin, fiolin og trekkspill i indiepop/-rock er én ting, men på denne plata har de tatt den originale orkestreringen sin til et nytt nivå, og bruken av kirkeorgel og fullt orkester er veldig fascinerende», konkluderte ABC Nyheters anmelder i sin omtale.

6. Levon Helm: «Dirt Farmer»
7. The Shins: «Wincing The Night Away»
8. Bruce Springsteen: «Magic»
9. Cherry Ghost: «Thirst For Romance»
10. Iron And Wine: «The Shepherd's Dog»

11. The National: «Boxer»
12. Animal Collective: «Strawberry Jam»
13. Okkervil River : «The Stage Names»
14. Klaxons: «Myths Of The Near Future»
15. Fountains Of Wayne: «Traffic And Weather»
16. David Vandervelde: «The Moonstation House Band»
17. Radiohead: «In Rainbows»
18. Säkert!: «Säkert!»
19. Modest Mouse: «We Were Dead Before The Ship Even Sank»
20. Christian Kjellvander: «I Saw Her» From Here/I Saw Here From Here»

Artikkelen fortsetter under annonsen

21. Handsome Furs: «Plague Park»
22. Porter Wagoner: «Wagonmaster»
23. B. C. Camplight: «Blink Of A Nihilist»
24. Dinosaur Jr.: «Beyond»
25. Burial: «Untrue»
26. The Enemy: «We'll Live And Die In These Towns»
27. Ben Harper & The Innocent Criminals: «Lifeline»
28. Symphony X: «Paradise Lost»
29. The Queers: «Munki Brain»
30. James Blood Ulmer: «Bad In The City»

Årets nyutgivelser 2007:

1. Jim Ford: «The Sounds Of Our Time»
2. Prefab Sprout: «Steve McQueen»
3. Warren Zevon: «Excitable Boy»
4. Joy Division: «Closer»
5. Black Sabbath: «The Dio Years»

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her