Iran og USA i marinedisputt

USA har protestert overfor iranske myndigheter etter at fem fartøy fra den iranske revolusjonsgarden truet tre amerikanske marinefartøy i Hormuz-stredet i helgen. Iran avdramatiserer hendelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden skjedde lørdag i internasjonalt farvann i det smale stredet, som forbinder oljetrafikken mellom Persiabukta og omverdenen. Stredet har stor strategisk betydning.

TV-stasjonen CNN siterte mandag anonyme kilder i Washington som sier at de iranske fartøyene bare var 200 meter unna de amerikanske marinefartøyene, og at de oppførte seg truende.

– Ett av de iranske skipene sendte en radiomelding til det ene amerikanske skipet. Meldingen lød: «Jeg kommer mot deg. Du vil eksplodere om få minutter», opplyser en kilde til CNN.

Etter den truende beskjeden, rettet de amerikanske marinefartøyene våpen mot iranerne og var svært nær ved å fyre av, sier kilden. Situasjonen løste seg imidlertid da iranerne snudde og forlot de amerikanske skipene.

Det hvite hus kaller episoden en «provokasjon» og advarer Teheran mot å gjøre dette flere ganger.

– Vi oppfordrer iranerne til å avstå fra slike truende og provokative handlinger som kan føre til farlige situasjoner i framtiden, sier Gordon Johndroe, talsmann for Det hvite hus.

Iran bekrefter at en episode «inntraff», men avdramatiserer hendelsen. En talsmann for det iranske utenriksdepartementet sier det ikke skjedde «noe utenom det vanlige». (©NTB)

Personvernpolicy