Den amerikanske jihadisten

SCANPIX/AFP PHOTO/IntelCenter/HO<p> </p>
SCANPIX/AFP PHOTO/IntelCenter/HO 

Søndag truet Adam Gadahn sitt lands president med bomber og granater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag oppfordret den amerikanske al-Qaida-aktivisten Adam Gadahn militante til å angripe USAs president George W. Bush «med bomber» når han besøker Midt-Østen denne uken.

Videomeldingen ble postet på internett (se klipp ved å trykke på lenken over).

Bush burde ønskes velkommen «ikke med blomster og applaus, men med bomber og bilbomber,» sa Gadahn.

Men hvem er amerikaneren som truer sitt hjemlands president?

Gadahn - også kjent som Azzam al-Amriki (Azzam Amerikaneren) - kommer opprinnelig fra California, og fungerer som talsperson for al-Qaida-nettverket. Det er også antatt at han har hjulpet til med å oversette instruksjonsmanualer fra gruppen, og fungert som tolk, heter det i en bakgrunnsartikkel fra The New Yorker.

Forræderi
Gadahn har stått frem på en rekke videomeldinger fra al-Qaida siden 2004, der han har hyllet angrepene mot New York og Washington 11. september 2001, og truet med nye terroranslag. I 2006 ble han som første person i USA siden andre verdenskrig tiltalt for forræderi, melder AFP.

Det har lenge vært antatt at Gadahn skjuler seg nord i Pakistan, i stammeområdene der flere al-Qaida og Talibanelementer søkte tilflukt etter invasjonen av Afghanistan høsten 2001. Gadahn er blant de mest ettersøkte jihadistene på USAs lister, og det er utlovet en belønning på én million dollar til den som tar ham til fange.

Gadahn er født sør i California i 1978, og er sønn av en jødisk rockemusiker som senere konverterte til kristendommen og ble geitebonde. Gadahn konverterte til islam da han var 17 år, etter å ha besøkt det islamske senteret i Orange County, der han er antatt å ha kommet under innflytelse av to utenlandskfødte islamistiske radikalere.

Det er antatt at Gadahn forlot USA og dro til Pakistan i 1998. Etter dette har han gradvis mistet kontakt med sine slektninger i hjemlandet, melder AFP.

Bush-besøk
Videobeskjeden er den første al-Qaidatrusselen i år. Den forrige var en melding fra nettverkets leder Osama bin Laden 30. desember, der muslimer ble advart mot å støtte Iraks regjering og «frigjøringen av Palestina» ble lovet.

Størsteparten av den 50 minutter lange videoen til Gadahn er på engelsk, mens oppfordringen om å bombe Bush fremmes på arabisk.

Meldingen ble publisert av al-Qaedas mediegren As-Sahab på et nettsted som ofte brukes av islamister.

Bush ankommer Israel onsdag, som den første amerikanske presidenten i landet på ni år. Han skal også besøke Vestbredden og fem arabiske land.

Personvernpolicy