Saakasjvili vant presidentvalget i Georgia

– Vi står overfor terror, sa Levan Gatsjetsjiladze, president Mikhail Saakasjvilis fremste utfordrer i valget, da flere tusen mennesker demonstrerte i Tbilisi med anklager om valgfusk søndag. (REUTERS/Grigory Dukor (GEORGIA) / SCANPIX.
– Vi står overfor terror, sa Levan Gatsjetsjiladze, president Mikhail Saakasjvilis fremste utfordrer i valget, da flere tusen mennesker demonstrerte i Tbilisi med anklager om valgfusk søndag. (REUTERS/Grigory Dukor (GEORGIA) / SCANPIX.

Georgias president Mikhail Saakasjvili er den suverene vinneren i helgens presidentvalg, med over halvparten av stemmene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tbilisi (NTB-AFP-Reuters): Da alle stemmene var talt opp søndag kveld, var det klart at 52,8 prosent av Georgias velgere hadde gitt sin stemme til den sittende presidenten, ifølge valgkommisjonen. Dermed kan Saakasjvili puste lettet ut. Hadde han fått under 50 prosent, ville han måttet møte utfordreren Levan Gatsjetsjiladze i en ny valgrunde.

Demokratisk Presidentvalget i Georgia var i hovedsak demokratisk gjennomført, slår OSSE fast. Da en tredel av stemmene var talt opp seint søndag ettermiddag, hadde oppslutningen om Saakasjvili sunket til 49,3 prosent.

Utfordreren Gatsjetsjiladze hadde samtidig en oppslutning på 25,5 prosent av stemmene. Om lag 57 prosent av Georgias 3,3 millioner velgere avla stemme i valget.

Saakasjvili utropte seg selv til vinner allerede lørdag kveld og avfeide opposisjonens anklager om valgfusk.

- I henhold til valgdagsmålingene og alle data har vi vunnet. Dette var enda en seier for Georgia, sa han til hundrevis av jublende tilhengere som var samlet til valgvake i Tbilisi, etter at flere valgdagsmålinger ga ham godt over 50 prosent av stemmene.

Anklagene om valgfusk haglet inn til valgkommisjonen under valget og også dagen før.

OSSE-godkjent
Flere hundre europeiske observatører var til stede under valget, som fikk godkjentstempel av OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

- Valget var i all hovedsak i samsvar med de fleste internasjonale standarder for demokratiske valg, men det er betydelige utfordringer på enkelte områder som må håndteres raskt, heter det i en rapport fra OSSEs valgobservatører.

- Jeg oppfatter dette valget som et uttrykk for det georgiske folks valgfrihet, men framtiden byr på store utfordringer, sier lederen for observatørkorpset, Alcee L. Hastings.

Russland avviser derimot OSSEs vurdering som «overfladisk».

- De vestlige observatørenes bedømmelse av valget som en triumf for demokratiet i Georgia virker i det minste overfladisk, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Protester
Flere tusen mennesker demonstrerte i Tbilisi søndag mot det de mener var valgfusk. Opptil 10.000 tilhengere av opposisjonen samlet seg i sentrum av hovedstaden.

- Vi står overfor terror, sa Levan Gatsjetsjiladze, som hadde en klar melding til presidenten.

- Mikhail Saakasjvili: Det er umulig å nedkjempe det georgiske folk. Vi kommer til å forsvare vår stemme med lovlige midler, fortsatte han.

Presidentvalget er et forsøk fra Mikhail Saakasjvili på å gjenopprette sin demokratiske troverdighet etter at han beordret ut store sikkerhetsstyrker for å slå ned demonstrasjoner i november i fjor. Han innførte også en ni dager lang unntakstilstand og stengte den største, kritiske TV-kanalen i landet.

Saakasjvili er sterkt vestorientert, men mange georgiere sier at han bare er demokrat i ord, og at han i praksis styrer like autoritært som sine forgjengere. (©NTB)

Personvernpolicy