Obama raser forbi Clinton i New Hampshire

Senator Barack Obama har tatt igjen Hillary Clintons ledelse før nominasjonsvalget i New Hampshire, ifølge de siste meningsmålingene. Foto: REUTERS/ Jason Reed/ SCANPIX.
Senator Barack Obama har tatt igjen Hillary Clintons ledelse før nominasjonsvalget i New Hampshire, ifølge de siste meningsmålingene. Foto: REUTERS/ Jason Reed/ SCANPIX.

Barack Obama leder demokratenes kappløp om å vinne nominasjonsvalget i New Hampshire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manchester (NTB-Andreas Bondevik): Det var en presset Hillary Clinton som gikk til angrep på stemmesankeren Obama i helgens TV-duell.

Samtidig viser nye meningsmålinger at Obama også i New Hampshire raser forbi Hillary Clinton i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

I en måling utført for CNN får Barack Obama 39 prosent oppslutning, mens Clinton må nøye seg med 29 prosent.

I en måling utført for USA Today får Obama hele 41 prosent oppslutning, mens Clinton får 28 prosent.

For få dager siden hadde Hillary Clinton et solid forsprang i delstaten, og angrepene hun rettet mot Obama under lørdagens direktesendte fjernsynsdebatt ser dermed ut til å ha virket mot sin hensikt.

På republikanernes side leder John McCain med 32 prosent over Mitt Romneys 24 prosent. Mike Huckabee, som vant i Iowa, kommer på tredjeplass.

- Debatt med seg selv
I debatten mellom de demokratiske kandidatene i Manchester, New Hampshires største by, anklaget Clinton Obama for å ha endret syn i en rekke saker, blant annet helseforsikring.

- Obama kunne faktisk ha ført en god debatt med seg selv, sa senatoren fra New York.

Men Obama slo tilbake og beskyldte Clinton for å fordreie hans politiske budskap.

Tredjemann i tet-trekløveret, John Edwards, hisset på seg Clinton da han anklaget henne for å være en motstander av endring og ny politisk kurs.

- Jeg driver ikke valgkamp på løfter om ny kurs. Hele fundamentet for min valgkamp er 35 år med resultater, sa Clinton.

Romney på defensiven

I republikanernes debatt, rett i forkant av demokratenes, ble Mitt Romney presset på defensiven og angrepet av alle de andre kandidatene. Både Mike Huckabee og John McCain kritiserte Romney for å ha endret syn i en rekke saker som abort, våpenkontroll og homofiles rettigheter.

Et stykke ut i debatten anklaget Romney Huckabee for å fordreie hans standpunkt til Irak-krigen. Da var ordkvikke Huckabee på ballen med en gang med replikken: Hvilket standpunkt?

- Jeg synes vi gjør klokt i å diskutere politikk og ikke drive med personangrep, svarte Romney.

Mye står på spill for den tidligere guvernøren fra Massachusetts, Mitt Romney, etter tapet i Iowa. Gjør han det dårlig også i nominasjonsvalget tirsdag vil det være et alvorlig tilbakeslag for valgkampanjen til mangemillionæren.

McCain i tetJohn McCain ble i debatten anklaget for å være for ettergivende overfor de mange millionene ulovlige innvandrere i USA.

De siste målingene viser at McCain leder i New Hampshire, og med en seier tirsdag kan senatoren fra Arizona stadfeste en posisjon som kandidat til å vinne nominasjonen.

Tidligere senator Fred Thompson, tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani og Ron Paul, folkevalgt fra Texas, måtte i stor grad spille andrefiolin i 90 minutter.

Den amerikanske presidentvalgkampen får voldsom medieoppmerksomhet, både i USA utlandet. I en gymsal på St. Anselm College vegg i vegg satt rundt 700 akkrediterte journalister fra hele verden og fulgte debatten lørdag. (©NTB)

Personvernpolicy