Saakasjvili mot seier i Georgia

<p> Et eldre ektepar blar gjennom valgpapirer på et stemmelokale i Georgias hovedstad Tbilisi. Sittende president Mikhail Saakasjvili ser ut til å ha vunnet lørdagens valg i første valgrunde. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/ SCANPIX</p>
 Et eldre ektepar blar gjennom valgpapirer på et stemmelokale i Georgias hovedstad Tbilisi. Sittende president Mikhail Saakasjvili ser ut til å ha vunnet lørdagens valg i første valgrunde. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/ SCANPIX

Mikhail Saakasjvili er gjenvalgt som president i Georgia, ifølge valgdagsmålinger og de første offisielle resultatene. Men opposisjonen protesterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Saakasjvili erklærte seg selv som valgvinner sent lørdag kveld, og avfeide opposisjonens anklager om valgfusk.

- I henhold til valgdagsmålingene og alle data har vi vunnet. Dette var enda en seier for Georgia, sa han til hundrevis av jublende tilhengere som var samlet til valgvake i Tbilisi, etter at flere valgdagsmålinger ga ham over 50 prosent av stemmene og dermed seier i første valgomgang.

Klar ledelse

Ifølge tidlige resultater søndag morgen, da bare 10 prosent av stemmene var talt opp, fikk Saakasjvili over tre ganger så mange stemmer som hans fremste rival Levan Gatsjetsjiladze.

I alt sju kandidater stilte i valget.

Gatsjetsjiladze beskylder Saakasjvili for valgfusk, og oppfordrer til masseprotester søndag.

Flere hundre europeiske observatører var til stede under valget.

Vestlige ledere og diplomater har sagt at Georgias tilnærming til Vesten vil stoppe opp dersom valget ikke blir rettferdig og demokratisk.

En sentral amerikansk diplomat oppfordrer folk i Georgia til å respektere valgresultatet dersom observatører kommer fram til at valget ble gjennomført på rettferdig vis.

- Dersom det var fritt og rettferdig, vil vi forvente at enhver georgisk borger respekterer resultatet, sa den amerikanske diplomaten Mattehew Bryza søndag.

Presset til nyvalg

Det var langvarige gateprotester som i november presset Saakasjvili til å skrive ut nyvalg.

Valget er et forsøk på å gjenopprette presidentens demokratiske troverdighet, etter at han beordret ut store sikkerhetsstyrker for å slå ned opposisjonens demonstrasjoner.

Han innførte også en ni dager lang unntakstilstand og stengte den største, kritiske TV-kanalen.

Saakasjvili er sterkt vestorientert, men mange georgiere sier at han bare er demokrat i ord og i praksis styrer like autoritært som sine forgjengere. (©NTB)

Personvernpolicy