Tøft press på Clinton før neste runde

(Foto: Scanpix)<br><p> </p>
(Foto: Scanpix)
 

Seierherrene Barack Obama og Mike Huckabee har inntatt New Hampshire, hvor presidentvalgkampen fortsetter. Men Hillary Clinton har det største presset på seg etter Iowa-valgene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Des Moines (NTB-Andreas Bondevik og Hege Pauline Hovig): Demokraten Obama vant en klar seier foran John Edwards, mens Clinton bare ble nummer tre i Iowa.

- På demokratisk side var resultatet i går åpenbart et tilbakeslag for Clinton, som har basert mye av sin kampanje på å være nesten uovervinnelig. Men tross resultatet er hun helt klart fortsatt med i kampen om å vinne, sa den amerikanske politiske rådgiveren og kommentatoren Gary Nordlinger til NTB fredag.

Tredjeplass i Iowa er et nederlag for Hillary Clinton. Men nederlaget er ikke så stort som mediene vil ha det til, mener USA-ekspert Ole O. Moen. Foto: REUTERS/Brian Snyder/SCANPIXTredjeplass i Iowa er et nederlag for Hillary Clinton. Men nederlaget er ikke så stort som mediene vil ha det til, mener USA-ekspert Ole O. Moen. Foto: REUTERS/Brian Snyder/SCANPIX

Neste stat ut i nominasjonsprosessen er New Hampshire førstkommende tirsdag, mindre enn én uke etter Iowa.

- Det at Obama vant så klart, ga ham et kjempeløft foran New Hampshire, sier Nordlinger.

Selv om Clinton bare havnet på tredjeplass, ligger neste runde i nominasjonskampen likevel an til å bli et oppgjør mellom Clinton og Obama. Mange mener Edwards måtte vunnet i Iowa hvis han skulle hatt noen sjanse, men Nordlinger vil ikke avskrive ham ennå.

- Pinlig

I den republikanske leiren red baptistpastoren Mike Huckabee på en bølge av støtte fra kristenkonservative velgere og vant en klar seier over mormoneren Mitt Romney.

- Romneys tap for Huckabee i går var pinlig, og Romney er trolig den som har mest å tape i New Hampshire. Men han har så mye penger at han kan velge å fortsette uansett, om han ønsker, sier Nordlinger og legger til:

En smilende Barack Obama ankommer et valgkampmøte i Portsmouth i New Hampshire fredag etter å ha vunnet nominasjonsvalget i Iowa med god margin på konkurrentene dagen før. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIXEn smilende Barack Obama ankommer et valgkampmøte i Portsmouth i New Hampshire fredag etter å ha vunnet nominasjonsvalget i Iowa med god margin på konkurrentene dagen før. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX

- New Hampshire blir ikke like avgjørende for Huckabee, som ser mer framover mot valget i South Carolina, der han har støtte fra kristenkonservative velgere.

Både John McCain og Rudy Giuliani gjorde det dårlig i Iowa, men ingen av dem satset her. Til tross for det fikk McCain 13 prosent av stemmene.

McCain ligger godt an til å vinne blant republikanerne i New Hampshire og er fremdeles med i kampen for å vinne hele nominasjonen, mener Nordlinger.

En forsmak

Etter seieren i nominasjonsvalget i Iowa tror Obama på suksess også videre i valgkampen.

- Jeg tror dette er en forsmak på hva som kommer til å skje rundt om i landet, sa Obama fredag.

Han går til valg på at «Amerika trenger forandring». At han er ung og representerer noe som er helt nytt, bruker han for alt det er verdt. Men Clinton fortsetter å argumentere med at Obama ikke har tilstrekkelig erfaring til å innta Det hvite hus.

- Dette er et valg som virkelig kommer til å dreie seg om valget folk har mellom en erfaren leder som representerer forandring og et lederskap med mindre erfaring som prater om forandring, sier Clintons valgkampstrateg Mark Penn.

Stort press

Hillary Clinton må vinne i New Hampshire, hvis ikke er hun ute av dansen, tror statsviter Ross Baker ved Rutgers University.

- Hun tåler neppe å tape både i Iowa og i New Hampshire, mener Baker.

Også den norske USA-eksperten Ole O. Moen mener presset på Clinton er stort.

- Mest bekymringsfullt er det for Clinton, som har dårlige meningsmålinger i New Hampshire. Hvis Obama vinner eller kommer likt med Clinton i New Hampshire, da er han virkelig en seriøs kandidat å regne med, sier Moen til NTB.

Hvis Obama vinner i New Hampshire og South Carolina også, blir han favoritt i den avgjørende supertirsdag-runden 5. februar, konkluderer Thomas Mann, statsviter ved The Brookings Institution i Washington.

Han mener likevel man fortsatt må regne med Clinton, selv om hun er betydelig svekket etter tapet i Iowa.

24 stater holder nominasjonsvalg tirsdag 5. februar.

Les også:

- Barack Obamas store dag

Personvernpolicy