Snø i sør fram til søndag

<p>(Foto: Scanpix)</p>
(Foto: Scanpix)

Det er ventet opptil 60 centimeter snø på deler av Sørlandet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men noe hvitt kaos som i fjor regner ikke meteorologene med. Snøværet avtar trolig natt til søndag.

- Det er spesielt Sørlandet og Telemark som får mye nedbør lørdag. Det kan bli 30 til 50-60 centimeter snø i disse områdene, sier vakthavende meteorolog Haakon Melhuus ved Meteorologisk institutt til NTB.

- Vi er jo ikke så vant til det, men det er jo dette som er normal vinter, med perioder med sterk vind og snøvær, sier Melhuus.

Ikke som sist vinter

Ifølge meteorologen er det ikke fare for like mye kaos som følge av snø og vind som det var på Sørlandet i slutten av februar i fjor. Da rammet store mengder snø blant annet transport og kraftlinjer kraftig.

- Da var det en lignende situasjon, men den varte mye lenger. Det ser ut til at det dårlige været bare vil vare fra natt til lørdag og fram til natt til søndag, sier Melhuus, som også regner med noe regn og fuktig snø på kysten.

- Men hvis det kommer en halv meter snø og vel så det enkelte steder, blir jo det merkbart på veiene, sier Melhuus.

Det blir også snø i indre deler av Nordland og Trøndelag, og østafjells, men ikke like mye som i sør.

Sterk vind

Snøen vil også fokke seg en del steder på grunn av vinden.

- Vi får fortsatt sørøstlig vind over store deler av landet. Det blir kuling mange steder på kysten og i fjellet. Det kan bli liten storm på utsatte steder, både i fjellet i Sør-Norge, på Vestlandet, i Trøndelag og kanskje også enkelte steder i fjordene i Finnmark, forteller Melhuus.

Temperaturen vil stige for det meste i Sør-Norge, og muligens også litt i nord.

- Tilstrekkelig beredskap

Agder Energis folk har fulgt utviklingen i været de siste dagene, opplyser selskapets informasjonsdirektør, Realf Ottesen.

- Vi har gradvis trappet opp beredskapen. Og vi mener å ha tilstrekkelig med mannskaper i beredskap, sier han.

Under uværet i fjor var det ikke flere strømbrudd enn vanlig. Det var framkommeligheten for reparatørene som gjorde at folk var lenge uten strøm, forklarer Ottesen.

Fem fjelloverganger stengt

Folk som planlegger å reise via fjelloverganger i helgen, bør vurdere om det er nødvendig, råder faggruppeleder Aud Fjerdingby i Statens vegvesen.

Flere fjelloverganger var stengt fredag ettermiddag: E6 over Dovrefjell, E134 over Haukelifjell, riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 45 Hunnedalsvegen, riksvei 50 fra Hol til Aurland og riksvei 53 mellom Tyin og Årdal.

Det er kolonnekjøring på riksvei 9 fra Hovden til Haukeli, riksvei 40 over Dagalifjell og riksvei 52 Hemsedalsfjellet. I tillegg er E16 mellom Bjørgo og Fagernes stengt for kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn.

- Det kan også bli snø i lavlandet, og da må trafikantene tilpasse farten, sier Fjerdingby. (©NTB)

Les også:

- Snøen er vårt livsgrunnlag

- Helgens værvarsel

Skiinfo om vintersportsstedene

Personvernpolicy