Atle Hamre anker dommen for utpressing

<p>(Arkivfoto: Scanpix)</p>
(Arkivfoto: Scanpix)

Atle Hamre (47) er for andre gang dømt for å ha presset penger av kontakter i travmiljøet, men han vil anke dommen på fire års fengsel for utpressing av investor Trond Wilhelmsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Atle Hamre:
* Anerkjent hestetrener og travkusk fra Bergen. Har vært en profilert aktør i det norske travsportmiljøet siden slutten av 1980-tallet.
* Ble i 2002 dømt til fem års fengsel for utpressing og trusler mot skipsreder Thor Christensen og hans familie i perioden 1993-1999. Hamre ble også dømt til å betale over 19 millioner kroner i erstatning.
* Hamre har også vært koblet til den såkalte Flatland-saken hvor TV-gründer Hallvard Flatland i 2004 ble dømt til seks måneder fengsel og inndragning av 1 million kroner for uaktsomt heleri av penger som domstolen mente stammet fra Hamres utpressing av Christensen.
* Hamre slapp ut fra soning 3. juli 2006. Få timer etterpå deltok han på nytt i travløp. I forbindelse med at han ble pågrepet og siktet for enda et straffbart forhold, ble travlisensen hans inndratt i påvente av en endelig dom.
* Hamre er dømt til fire års fengsel for utpressing av investor Trond Willy Wilhelmsen i Kristiansand for 500.000 kroner 15. mars i fjor. Fem andre personer er også dømt i saken for å ha foretatt selve utpressingen for Hamre.
* Hamre mener anklagene mot ham er falske, og at han er blitt utsatt for et komplott. (©NTB)

- Dette er en svært tynn dom hvor retten har lagt stor vekt på forklaringen til den ene av de medtiltalte. Hamre vil inngi en fullstendig anke til lagmannsretten, sier Hamres forsvarer, advokat Henrik Bliksrud til NTB.

Kristiansand tingrett pekte fredag ut Hamre som oppdragsgiver og bakmann for utpressingen av Wilhelmsen den 15. mars i fjor. Mens den suspenderte travkusken fikk fire års fengsel, ble de øvrige fem tiltalte i saken dømt til straffer fra ett års fengsel og til samfunnsstraff.

Uenighet om straff

- Påtalemyndigheten har hele tiden ment at bevisbildet i saken har holdt til pådømmelse. Når vi ser at domstolen har holdt seg til våre påstander om straff, er jeg tilfreds med dommen fra tingretten, sier politiadvokat Jan Are Amundsen i Agder politidistrikt til NTB.

Den utpekte torpedoen (33) som skal ha vært kontakten til Hamre, fikk strengest reaksjon med ett års fengsel. Tre av de øvrige ble dømt til elleve måneders fengsel.

For den siste mente flertallet, lekdommerne, at mannen burde dømmes til 360 timers samfunnstjeneste. Fagdommeren mente mannen burde dømmes til elleve måneders fengsel i samsvar med aktors påstand, men var i mindretall.

Alle seks ble dømt til å betale offeret 540.000 kroner i erstatning og oppreisning.

Motiv

- Retten har i sin bevisvurdering også vektlagt at Hamre på dette tidspunktet hadde et økonomisk motiv. Bevisføringen viser at Hamre på dette tidspunktet var i en presset økonomisk situasjon, skriver tingrettsdommer Per Refsalen i dommen.

Bare åtte måneder tidligere hadde Hamre sluppet ut fra soning av dommen på fem års fengsel for utpressing av tidligere skipsreder Thor Christensen. Han hadde lånt 150.000 dollar - nærmere 1 million kroner - av Wilhelmsen for å kjøpe en hest i USA, slik at han kunne komme seg på fote. Hamre greide imidlertid ikke å betale låne tilbake som planlagt.

- Lite troverdig

Retten trodde ikke på Hamre, som hele tiden har hevdet at han har vært utsatt for et komplott.

- Retten har vurdert Hamres forklaringer, men finner disse lite troverdige, skriver dommeren.

Etter drøftelser om hvorfor den medtiltalte torpedoens forklaringer framstår som mer korrekte og i samsvar med de tekniske bevisene i saken, blant annet telefondata, slår retten fast at det var Hamre som var oppdragsgiveren.

- Retten konkluderer etter dette med at det var tiltalte nr. 6 Hamre som var oppdragsgiveren for tiltalte nr. 1, heter det i dommen.

- Fantastisk

- Dette var en fantastisk nyhet å få, sa Trond Wilhelmsen da Fvn.no orienterte ham om domsresultatet fredag formiddag.

De fem mennene presset Wilhelmsen for 500.000 kroner. Opprinnelig skal de ha forsøkt å få 2,5 millioner ut av offeret, men utpressingen endte med at de kunne forlate Kristiansand med 200.000 kroner i kontanter og en bankremisse på 300.000 kroner.

Under rettssaken før jul sa samtlige fem at de trodde kravet de ble bedt om å inndrive, dreide seg om et legitimt krav. Heller ikke de ble trodd av domstolen.

Personvernpolicy