Røde Kors i gang i Kenya

<p>Fordrevne mennesker utenfor en flybase i Nairobi. Foto: AP Photo / Karel Prinsloo / Scanpix. </p>  <p> </p>
Fordrevne mennesker utenfor en flybase i Nairobi. Foto: AP Photo / Karel Prinsloo / Scanpix.  

Røde Kors hjelper en halv million mennesker i Kenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors er i gang med å distribuere nødhjelp til trengende mennesker i kriserammede Kenya.

På grunn av veisperringer har det tidligere vært vanskelig å få frem hjelp til kriserammede i Kenya, etter at voldelige opptøyer skapte kaos i store deler landet som følge av presidentvalget 30. desember.

Flere hovedveier er fortsatt sperret og rammet av trafikkaos. Men ifølge Morten Tønnessen-Krokan i Norges Røde Kors, er to av hovedveiene nå åpnet, og hjelp har blitt kjørt ut.

- Det ble i går sendt ut fem lastebiler med mat, kjøkkensett - basisvarer rett og slett. Foreløpig har det ikke vært behov for å sende ut medisinsk utstyr og medisinsk personell, men vi er beredt til å sende ut også dette dersom behovet skulle melde seg.

Les også Koigi wa Wamwere frykter folkemord

Røde Kors skal distribuere nødhjelp til totalt en halv million mennesker i de rammede områdene i Kenya, etter at voldelige opptøyer skapte kaos i store deler landet som følge av presidentvalget 30. desember.

- I første omgang skal vi hjelpe dem i en måned med mat, vann og sanitærvarer

Koigi wa Wamwere har sagt at Røde Kors sliter med å få frem hjelp, fordi de ikke får beskyttelse. Opplever Røde Kors-ansatte det som trygt nok?

- Det er ikke lett å sitte i Oslo og vurdere deres trygghetsfølelse, men det er ingen som har opplevd fysiske trusler. Vi har sikkerhetsrutiner som vi følger i enhver katastrofe- og beredskapssituasjon, sier Tønnessen, som legger til at de fem lastebilene med hjelpesendinger passerte 20 sjekkpunkter uten problemer.

Kenya Røde Kors var i beredskap over hele landet før valget. Nå er det mer enn 500 frivillige som arbeider med å få ut døde fra konfliktområder, hjelpe de sårede og distribuere mat og nødhjelpspakker.

Les også: Wamwere frykter folkemord

Personvernpolicy