Valget i USA

Obama og Huckabee vant i Iowa

Senator Barack Obama vant demokratenes nominasjonskamp i delstaten Iowa, foran Hillary Clinton og John Edwards.
Senator Barack Obama vant demokratenes nominasjonskamp i delstaten Iowa, foran Hillary Clinton og John Edwards.

Demokraten Barack Obama og republikaneren Mike Huckabee vant nominasjonskampen i Iowa, første runde i USAs ti måneder lange valgmaraton.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to får dermed et ekstra løft foran neste runde i nominasjonskampen, som er i New Hampshire allerede tirsdag 8. januar.

Senator Barack Obama vant med om lag 37 prosent av stemmene fra demokratenes valgmøter, foran John Edwards og Hillary Clinton på en tredje plass. Clinton og Edwards fikk begge rundt 30 prosent.

Felles mål

– De sa denne dagen ikke ville komme. De sa vi satte oss for høye mål. De sa dette landet var for splittet, for desillusjonert til å samles om et felles mål. Men på denne januarnatten, på dette avgjørende tidspunktet i vår historie, har dere gjort det kynikerne sa vi ikke kunne gjøre, sa Obama i seierstalen torsdag kveld.

Se også: Obamas store dag

Obama viste torsdag kveld at en svart kandidat kan vinne i delstaten Iowa, som har en større andel hvite velgere enn de fleste amerikanske delstatene.

Han sikret seieren ved hjelp av støtte fra velgere sultne på en ny politikk, unge velgere og førstegangsvelgere.

– Elsker Iowa

Den republikanske baptistpresten Mike Huckabee red på en bølge av støtte fra kristenkonservative velgere og vant en klar seier over Mitt Romney med rundt 34 prosent av stemmene.

– I natt elsker jeg Iowa, sa vinneren Huckabee i sin første kommentar til valgresultatet.

Huckabee slo den tidligere Massachusetts-guvernør Romney, til tross for at Romney har brukt millioner av dollar mer på sin valgkampanje i delstaten.

– Jeg skal fortsette kampen og regner med at jeg til slutt vinner nominasjonen, sa Romney, som fikk om lag 25 prosents oppslutning.

Tar med oss entusiasmen

Trass nederlaget var Hillary Clinton tilsynelatende fornøyd med resultatet i Iowa.

– Tusen takk skal dere ha. Vi skal ta med oss denne entusiasmen til New Hampshire. Dette er en stor kveld for demokrater, med et fremmøte uten sidestykke, sa Hillary Clinton under valgvaken torsdag kveld.

Hillary Clinton strakte også ut en hånd til sine rivaler og gratulerte Obama og Edwards med resultatet.

– Vi står sammen om budskapet om et behov for forandring. Velgerne har vist at de ønsker en demokratisk president, sa Clinton videre.

Også Edwards valgte å bruke talen på snakke om en ny kurs.

– Resultatet i Iowa viser at status quo tapte og forandring vant, sa Edwards til tilhengerne på valgvaken.

Rekordoppmøte

Iowas demokratiske og republikanske velgere var de første til å kåre sine kandidater til å bli USAs neste president. Og kuldegradene i den vinterkalde delstaten i Midtvesten hindret ikke rekordmange velgere i å delta på folkemøtene.

Det var på forhånd ventet at fremmøte ved nominasjonsmøtene ville bli høyere enn vanlig, spesielt blant demokratene, fordi det ikke mange tiår har vært så jevnt mellom tetkandidatene.

Et av nominasjonsmøtene som sørget for at Obama vant i Iowa fant sted i gymsalen på Crestwood barneskole i sentrum av Des Moines. Der vant Obama en overlegen seier over Clinton.

– Obama minner meg om den unge John F. Kennedy, sier Evelyn ElCorte

– Alle på jobben sier USA ikke er klar for en svart eller en kvinne som president, men jeg tror han klarer det.

I Iowa utpekes ikke vinnerkandidatene ved tradisjonelle valg, slik tilfellet er i de fleste av delstatene. Torsdag kveld møttes politisk engasjerte Iowa-velgere til folkemøter i nesten 1.800 kirker, gymsaler, biblioteker og andre lokaler rundt om i delstaten. (©NTB)

Les også:

Kommentar fra Audun Tjomsland: Obamas store dag
Nyhetssak: Vinneren Obama lover ny kurs

Personvernpolicy