Kampen om Det hvite hus i gang for alvor

<p>Demokratenes Hillary Clinton er en av de amerikanske presidentkandidatene som trolig vil tåle et nederlag i delstaten Iowa, som er først ut med å kåre sine kandidater. Foto: REUTERS/Jim Bourg/SCANPIX. </p>
Demokratenes Hillary Clinton er en av de amerikanske presidentkandidatene som trolig vil tåle et nederlag i delstaten Iowa, som er først ut med å kåre sine kandidater. Foto: REUTERS/Jim Bourg/SCANPIX.

Etter den dyreste, mest langdryge og utmattende valgkampen i USAs historie, er prosessen med å velge landets neste leder i gang. Men betydningen av resultatet i Iowa er høyst usikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Des Moines (NTB-Andreas Bondevik): Det var foran de viktige folkemøtene i Iowa torsdag helt uklart hvilke føringer resultatet vil gi på nominasjonsvalget i New Hampshire bare fem dager senere og på den videre nominasjonsprosessen.

Den amerikanske presidentvalgkampen har blitt mer uforutsigbar fra uke til uke.

- Vi har ikke hatt et så åpent løp på lenge. Betydningen av Iowa er fullstendig usikker, sier statsviter David Redlawsk ved University of Iowa.

- Innsnevrer feltet

De fleste meningsmålingene før valgkvelden viste at det var tilnærmet dødt løp mellom toppkandidatene både på demokratisk og på republikansk side.

Men meningsmålingene i Iowa er kjent for å være upålitelige, fordi fremmøtet på de rundt 1.800 nominasjonsmøtene er svært lavt. Forrige gang deltok færre en 6 prosent av de stemmeberettigede.

Iowa har likevel en viktig posisjon som første delstat ut.

- Iowa er sammen med New Hampshire viktige fordi resultatene innsnevrer feltet av kandidater før de neste delstatene holder sine valg, sier professor i statsvitenskap ved University of New Hampshire, Dante Scala, til NTB.

Alle kandidatene har som vanlig forsøkt å tone ned betydningen av et tap i Iowa, men resultatet her er spesielt avgjørende for demokratenes kandidat John Edwards og republikanernes Mike Huckabee.

«Maraton for middelklassen»
I sluttspurten holdt Edwards det gående i 36 timer i strekk med sin «Maraton for middelklassen». Edwards, som var demokratenes visepresidentkandidat i 2004, har drevet valgkamp i delstaten nesten kontinuerlig siden forrige valg.

Mange regner med at han trekker seg dersom han ikke hanker hjem seieren torsdag. Både Clinton og Obama kan imidlertid trolig overleve et tap i Iowa.

Valgthrilleren så torsdag på demokratisk side ut til å bli avgjort av om Obama klarer å mobilisere nok unge førstegangsvelgere til å trosse kuldegradene og ta turen til de mange folkemøtene rundt om i delstaten.

Avgjørende for Huckabee

Blant republikanerne knyttet spenningen seg særlig til om Mike Huckabee vil klare å hale i land seieren. Den tidligere baptistpresten hadde en voldsom fremgang på meningsmålingene i høst, men han har gått noe tilbake de siste ukene.

Huckabee har ikke det samme valgkampapparatet og den samme velfylte pengesekken som sine argeste rivaler, og han er derfor avhengig av en seier som kan gi ham vind i ryggen østover til New Hampshire og videre.

Pinlig
Samtidig vil det være pinlig for styrtrike Romney, som har brukt millioner av dollar på valgkamp i Iowa, å tape for Huckabee. Romney har sendt flere TV-reklamer der han har gått til angrep på Huckabees politikk og tonen mellom de to har vært anstrengt de siste ukene.

Romney, som er blitt rammet av Huckabee i Iowa og McCain i New Hampshire, avviser at han ligger dårlig an til å nå Det hvite hus.

- Jeg startet som en ukjent, og nå er jeg den eneste som ligger an til å vinne i begge delstatene, sier Romney til ABC News.

McCain-framgang
Den tidligere krigsfangen John McCain, som mange hadde avskrevet tidligere i høst, håper på at en tredjeplass i Iowa vil sikre ham seieren i New Hampshire. En måling offentliggjort valgdagen viste at McCain nå har passert Rudy Giuliani på landsbasis.

Giuliani, som lenge har ledet på de nasjonale målingene, har gamblet på ikke å satse på den viktige åpningsrunden i Iowa. Den tidligere borgermesteren i New York håper å bli den kandidaten som bryter statistikken.

Historien viser nemlig at siden 1972 har ingen kandidat som ikke har vært blant de tre beste i Iowa, havnet i Det hvite hus. (©NTB)

Personvernpolicy