- Sparte 4000 liv i året

En soldat fra regjeringshæren holder vakt i Sri Lankas hovedstad Colombo torsdag. Nåværende utviklingsminister Erik Solheim var sentral i fremforhandlingen av fredsavtalen som varte fra 2003 til 2006. Foto: Scanpix/AP.<p> </p>
En soldat fra regjeringshæren holder vakt i Sri Lankas hovedstad Colombo torsdag. Nåværende utviklingsminister Erik Solheim var sentral i fremforhandlingen av fredsavtalen som varte fra 2003 til 2006. Foto: Scanpix/AP. 

Myndighetene på Sri Lanka vil bryte våpenhvilen. Norges spesialutsending anslår at avtalen har spart omkring 12 000 menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De første årene etter avtalen falt antall drepte fra 4-5000 personer per år mens krigen varte, til nærmere null etter våpenhvilen. Det er beregnet at det er spart nærmere 4000 liv i året i perioden 2003, 2004 og 2005, sier Norges spesialutsending til Sri Lanka, Jon Hanssen-Bauer, til ABC Nyheter.

Våpenhvileavtalen på Sri Lanka ble meglet fram med norsk hjelp i 2002 og førte til en relativt fredelig periode. Nåværende utviklingsminister Erik Solheim var sentral i fremforhandlingen av avtalen. I begynnelsen av 2006 ble konflikten igjen tilspisset, og siden har over 5000 mennesker mistet livet.

- Etter at krigshandlingene igjen brøt ut i 2006 er nå antall drepte tilbake på samme nivå som før våpenhvilen trådte i kraft, sier Hanssen-Bauer.

Onsdag ble det kjent at myndighetene på Sri Lanka vil trekke seg fra avtalen.

Sammenstøt
Det kom til harde sammenstøt mellom regjeringsstyrker og Tamiltigre nord på Sri Lanka torsdag, få timer etter at myndighetene på øya varslet at de ville trekke seg fra våpenhvilen. Minst seks tamiltigre og en regjeringssoldat ble drept ved det som i praksis er grensen mellom lilleputtstaten til Tamiltigrene (LTTE) og Sri Lanka, melder AFP.

Politi og sikkerhetsstyrker var i full alarmberedskap over hele Sri Lanka torsdag.

Onsdag satt Tamiltigrene av en bombe mot en buss med soldater i. Fem ble drept og 28 såret i angrepet.

- Fungerer ikke
- Regjeringen ønsker ikke ta del i en ikke-fungerende våpenhvileavtale, sier regjeringstalsmannen Anura Yapa, ifølge AFP.

Han sier at dersom Tamiltigrene legger ned sine våpen, noe som neppe vil skje, så vil regjeringen gjenoppta samtalene Norge la til rette for. Samtalene brøt sammen i oktober 2006.

Militære ledere på Sri Lanka mener 2008 kan bli et vendepunkt i krigen, og har lovet å kaste opprørerne ut fra deres territorium i jungelområdene nord på den tropiske øya.

Våpenhvileavtalen, som trådde i kraft 23. februar 2002, gir begge parter anledning til å trekke seg fra avtalen etter å ha gitt den norske utenriksministeren to ukers varsel.

Nordiske observatører
Når srilankiske myndigheter trekker seg ut vil det også medføre sammenbrudd i den norskledede observatørstyrken Sri Lankan Monitoring Mission (SLMM), som har ført oversikt over brudd på våpenhvileavtalen og skaffet den eneste uavhengige informasjonen om voldshandlingene i landet.

- Vi er klare over at regjeringen har fattet denne beslutningen, men de har ennå ikke formelt sagt opp. Mandatet til SLMM ligger i våpenhvileavtalen, og denne sies opp med fjorten dagers varsel, sier Hanssen-Bauer til ABC Nyheter.

Begge parter i konflikten har drevet i retning av full krig etter at samtalene brøt sammen for over et år siden, skriver AFP.

Tamiltigrene ønsker en uavhengig tamilsk stat nord og øst på øya, og borgerkrigen i landet har vart i 25 år.

Personvernpolicy