Rekordmange voldtektshenvendelser

<p>Voldtektsmottaket ved Oslo legevakt mottok i 2007 henvendelser. Overlege Henriette Myhre Waitz (bildet) sier at Voldtektsmottaket følger opp voldtatte kvinner i en periode på opptil tre måneder. Foto: Carl Martin Nordby / Scanpix.</p><p> </p>
Voldtektsmottaket ved Oslo legevakt mottok i 2007 henvendelser. Overlege Henriette Myhre Waitz (bildet) sier at Voldtektsmottaket følger opp voldtatte kvinner i en periode på opptil tre måneder. Foto: Carl Martin Nordby / Scanpix.  

Et rekordhøyt antall personer henvendte seg til Voldtektsmottaket i Oslo i 2007. De mottok 336 henvendelser, noe som er en økning på 15 prosent fra året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henriette Waitz, overlege ved Oslo kommunale legevakt, tør ikke si noe om hva økningen skyldes.

- Det vi håper er at flere vet om tilbudet og som tør å ta kontakt. Vi vet ikke om økningen skyldes at flere voldtas. Men vi vet at mørketallene er store.

Voldtektsmottaket er et akuttilbud for ungdom og voksne, kvinner og menn som nylig har vært utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk eller lignende seksuell krenkelse. Tilbudet er for personer bosatt i Oslo eller der overgrepet har skjedd i Oslo.

- Vi har sett en betydelig økning i antall henvendelser de siste par-tre årene, sier hun, og viser til følgende tall:

2000: 222 henvendelser
2001: 212 henvendelser
2002: 186 henvendelser
2003: 197 henvendelser
2004: 224 henvendelser
2005: 235 henvendelser
2006: 291 henvendelser
2007: 336 henvendelser

De aller fleste som henvender seg til mottaket, er kvinner. Hvor stor andel av dem som henvendte seg i fjor som var kvinner, kan ikke Waitz si noe om ennå.

- Men historisk vet vi at andelen menn har ligget på rundt fem prosent.

Drøyt halvparten av de som henvender seg til Voldtektsmottaket anmelder forholdet til politiet. Statistikken fra oslopolitiet er ikke klar før neste uke.

Personvernpolicy