Snart kan du få Julia på din iPod

<p> Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

Under årets Macworld Expo lanseres en ny filmutleie-tjeneste. Snart kan du leie film til din iPod.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple-sjef Steve Jobs vil spre film på iPod.Apple-sjef Steve Jobs vil spre film på iPod.

Den 15. januar lansere Apple filmutleie- tjenesten i iTunes Store. Ifølge den amerikanske avisen Financial Times har Apple signert en avtale med News Corp Inc.

Apple har i lengre tid arbeidet med kjøp og salg av filmer i iTunes Store, men tjenesten har ikke vært attraktiv nok for publikum. Financial Times hevder at den jevne bruker ikke er interessert i å kjøpe filmer, men leie dem, og at Apple nå har forstått dette bruksmønsteret.

En film man leier på iTunes Store vil koste rundt 15 kroner, og du kan ha filmen i 30 dager. I løpet av de 30 dagene kan du også overføre filmen til andre bærbare dippedutter som iPod eller iPhone.

Når denne tjenesten vil bli lansert i Norge er det ingen som vil uttale seg om ennå, men trolig vil amerikanerne få tilgang til tjenesten en stund før den kommer til Norge.

Ingen konkurrenter
Filmselskaper som tidligere har vært kritiske til iTunes, har nå skjønt at iTunes ikke har noen reelle konkurrenter.

– Fox og andre filmselskaper har endelig forstått at ingen kan utfordre iTunes. De siste årene har brukere begynt å se media i forskjellige formater, sa Jonathan Weitz, styrer ved International Broadcastings Bureau (IBB) til Financial Times.

Hvis det er noen som vil selge sin film på nettet er iTunes veien å gå. Flere filmselskaper skal ha vært i hektiske møter med Apple vedrørende filmutleie via iTunes. Der i blant Sony Pictures, Paramount og Warner Bros.

Mediagigant i USA
News Corp Inc eies av australsk-amerikanske Rupert Murdoch som er en av Amerikas rikeste menn. Murdoch eier blant annet store aviser, tv-stasjoner og filmselskap i både Asia, Nord-Amerika, Europa og Australia. Han har ved flere anledninger blitt kritisert for sin mediemakt i USA. Rupert Murdoch har også nylig kjøpt aksjeindekset Dow Jones som igjen eier avisen Wall Street Journal.

Personvernpolicy