2008 blir kvinnenes år

2008 blir kvinnenes år
2008 blir kvinnenes år

Musikkåret 2008 står i damenes tegn, mener ABC Nyheters Tom Skjeklesæther i sin faste spalte Full av Fuzz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: SonyBMG)(Foto: SonyBMG)

2007 var et ganske godt musikkår, ikke sensasjonelt, men på ingen måte så dårlig som mange trodde at det skulle bli ved inngangen av året. Ikke bare har platesalget i Norge holdt seg på omtrent samme nivå som i 2006, i løpet av året har også mange artister med lange karrierer bevist at det lar seg gjøre å nå frem til sitt publikum med kvalitet, på tross av lunken holdning fra hippe musikkanmeldere. Duoen Robert Plant & Alison Krauss demonstrerte også at en uventet artistisk kombinasjon, en produsent med god smak og sans for det egenartede (T-Bone Burnett) og gode sanger, er det som skal til for å sale opp en dark horse i det veddeløpet som platebransjens høst- og julesalg utgjør.

Det som derimot var påfallende fraværende i 2007, var sterke plater fra kvinnelige soloartister, med unntak for Joni Mitchells overbevisende comeback med «Shine» og Mary Gauthiers «Between Daylight And Dark».

Det er det all grunn til å tro at det blir stor forskjell på i 2008, i hvert fall om en skal ta utgangspunkt i årets tre første måneder, som telller nye utgivelser med blant andre Rhonda Vincent, Amanda Shaw, Dolly Parton, k.d. lang, Lizz Wright, Shelby Lynne, Allison Moorer, Tift Merritt, Martha Wainwright, Kathleen Edwards og til og med en ren kvinnehyllest til Neil Young; «Cinnamon Girl: Women Artists Cover Neil Young For Charity», med blant andre Lori McKenna, Tanya Donelly, Jill Sobule og The Watson Twins.

(Foto: Lost Highway)(Foto: Lost Highway)

Rhonda Vincents forrige plate, «All American Bluegrass Girl», kom i 2006 og tittelen er en presis beskrivelse av Vincent, som har vunnet International Bluegrass Music Associations «Female Vocalist of the Year», hvert år fra 2000 til 2006. At hun kaller den nye plata «Good Thing Going» (januar) er med andre ord ikke å ta for hardt i. Et must for alle som om dagen oppdager Alison Krauss.

Amanda Shaw er 17 (sytten!) og oppfattes som en fornyer av cajun-musikken, på tidligere plater(!!) har hun tolket både The Clash og The Ramones. Hennes nye har fått den smarte tittelen «Pretty Runs Out».Ute neste uke.

Dolly Parton kommer til sørlandet i juni, med seg i kofferten vil hun ha sanger fra sitt nye album, med den karakteristisk selvironiske tittelen «Backwoods Barbie», den første utgivelsen på eget plateselskap, Dolly Records. I butikkene tidlig februar.

(Foto: promo)(Foto: promo)

Forhåndsmeldingene vil ha det til at kanadiske k.d. lang beveger seg tilbake til countryrock-uttrykket hun startet med på nye, selvproduserte «Watershed». Også tidlig februar.

Den amerikanske jazzfolk-sangerinnen Lizz Wright, som har besøkt Norge tidligere, er klar med sitt tredje album, «Orchard» i februar.

En plate vi har svært god magefølelse på, etter å ha hørt et par smakebiter, er amerikanske Shelby Lynnes hyllest til Dusty Springfield, titulert «Just A Little Lovin'», som kommer på Lynnes nye selskap, Lost Highway, i februar.

Allison Moorer er søster av Shelby Lynne og gift med den svært rutinerte ektemannen (ni ekteskap så langt) Steve Earle. Moorer kommer med en reinspikket coverplate, «Mockingbird», produsert av Buddy Miller.

Tift Merritt har overlatt sin plass på Lost Highway Records, etter to plater, til Lynne, og dukker opp med sitt nye album, «Another Country», på rockhistoriske Fantasy Records i slutten av februar. Merritt kommer fra samme musikkmiljø som har brakt oss Ryan Adams og Chatham County Line.

I skrivende stund er det uklart når i vinter kanadiske Martha Wainwright slipper oppfølgeren til sin svært vellykkede tre år gamle debut. Men det er helt sikkert at selskapet er Zoe/Rounder.

(Foto: promo)(Foto: promo)

Wainwright får kanadisk konkurranse av omtrent gjevngamle Kathleen Edwards, som slipper oppfølgeren til 2005-platen «Back To Me», med tittel «Asking For Flowers» tidlig i mars.

Dette sterke kvinnelaget blir selvfølgelig ikke alene i platehyllene i vinter. For fans av funky sørstats country-soul åpner året sterkt. Med en oppfølgerplate fra arkivene til avdøde Jim Ford, som i fjor havnet på mange musikkelskeres årsbestelister med de nesten førti år gamle innspillingene som utgjorde plata «The Sounds Of Our Time». Bear Family slipper ytterligere 16 sanger på «Point Of No Return». Som, forbløffende, ikke står tilbake for forgjengeren!

Dale Hawkins (71) beveger seg i samme musikalske terreng som Jim Ford gjorde. Hawkins prikket inn rockhistorie med sangen «Suzie Q» allerede i 1957. Nå slipper han sitt fjerde, helt nye album, «Back To Louisianna».

I avdelingen for blått (eller muligens svart) rock-blod finner vi utgivelser fra Liam Finn («I'll Be Lightning»), sønn av Crowdes Houses Neil Finn og Chris Stills, sønn av Stephen Stills. Begge ute i januar. Dessuten Justin Townes Earle, sønn av Steve, som slipper sin, «The Good Life», i mars.

På tampen av denne måneden dukker det også opp nytt album fra Willie Nelson. «Moment Of Forever» later til å være en straight countryplate, delprodusert av countrystjerna Kenny Chesney. Om Willie gir til beste sanger herfra når han dukker opp for sin 75-års-feiring i Norge i april/mai, er som vanlig usikkert. Willie spiller som kjent alltid de samme sangene.

(Foto: Albert Sanchez)(Foto: Albert Sanchez)

Engelskmannen Joe Jackson har med seg tre (av fire) originale Joe Jackson Band-medlemmer fra 70-tallet, på nye «Rain».

På det mer rocka feltet er det duket for nye plater med Drive-By Truckers («Brighter Than Creations Dark»), American Music Club («The Golden Age»), Black Crowes («Warpaint»), og Waco Brothers («Waco Express: Live And Kicking At Scubas Tavern»). De to siste i mars.

To størrelser i rockhistorien, hver på sin distinkte måte, Van Morrison og Daniel Lanois, beriker også platevinteren. Vans mars-utgivelse for Lost Highway har foreløpig ikke fått noen tittel, mens Lanois (for tida oppatt med å produsere nytt U2-album sammen med Brian Eno) kaller sitt nye for «Here Is What Is». Begge kommer i midten av mars.

Store forventninger har vi også til solodebuten til The Jayhawks' Gary Louris. Lykkes han like godt som Mark Olson gjorde i fjor høst? Plata heter «Vagabonds» og gis ut av Rykodisc i midten av februar.

Her på ABC Nyheter holder vi også en knapp på det nye, fjerde albumet til de sertifiserte Norges-vennene i bluegrass/alt.country-bandet Chatham County Line, som kan anskaffes fra tidlig mars.

Hva new wave-veteranene i The B-52s kan få til med sitt nye album, «Funplex», som slippes av Sondre Lerche-labelen Astral Werks i slutten av mars, vites ikke, men vi kjenner at vi absolutt er klare for mere rock-lobster.

Notert er også nye album fra James McMurtry («Just Us Kids») og Billy Bragg («Mr. Love & Justice») i april.

Fjorårets mest anerkjente produsent, T Bone Burnett, har vært i studio med 82 år gamle B.B.King. Resultatet skal etter sigende dukke opp i vinter.

Det eksistensielle spørsmålet helt til slutt blir selvfølgelig i år som alltid: Klarer Neil Young å holde ord og trille frem den evig bebudede boksen «Archives Vol. 1»?


Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Personvernpolicy