Gardermoen blant de beste

<p>Bilde fra terminalen på Oslo Lufthavn. Foto: Knut Bry / Oslo Lufthavn AS   </p>
Bilde fra terminalen på Oslo Lufthavn. Foto: Knut Bry / Oslo Lufthavn AS

Til tross for at hvert femte fly fra Gardermoen var mer enn 15 minutter forsinket i tredje kvartal i 2007, var flyplassen blant de beste i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsinkelser ved europeiske flyplasser

Tabellen viser prosentandel av avgangene som var mer enn 15 minutter forsinket i tredje kvartal 2007.

Düsseldorf

15,8

Brussel

16,4

Stockholm

17,8

Oslo

18,2

Wien

18,3

Genève

19,2

Milan Linate

19,4

Helsinki

20,7

Amsterdam

21,4

Zürich

21,4

Frankfurt

22,1

München

22,6

Milan Malpensa

23,3

Manchester

23,5

København

24,1

Paris Orly

24,1

Paris CDG

29,3

Larnaca

29,4

Istanbul

29,5

Madrid

29,5

Barcelona

29,8

Lisboa

30,8

Athen

31,6

Dublin

34,5

Roma

36,8

London Heathrow

38,9

London Gatwick

41,2

Kilde: The Association of European Airlines

Reisende ved Gardermoen har ikke mye å klage over når det gjelder forsinkelser. Norges hovedflyplass er nemlig en av de beste i Europa når det gjelder punktlighet. Det er andre flyplasser du helst bør unngå dersom du er opptatt av at flyene skal gå til rett tid.

Jo Kobro er informasjonssjef ved Oslo Lufthavn. Foto: Oslo Lufthavn AS.Jo Kobro er informasjonssjef ved Oslo Lufthavn. Foto: Oslo Lufthavn AS.

For hele 2006 var Gardermoen faktisk best i Europa, med 81,6 prosent av flyene i rute.

I tredje kvartal 2007 hadde de falt fra første til fjerdeplass når det gjelder punktlighet, men informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn er ikke veldig misfornøyd av den grunn.

- Jeg er ikke misfornøyd, men det er en plass unna det vi har satt oss som mål, som er å være på pallen. Vi beveger oss i toppsjiktet, men skulle gjerne vært en plass høyere opp.

Ifølge statistikk fra The Association of European Airlines (AEA) var 18,2 prosent av avgangene fra Oslo Lufthavn Gardermoen forsinket med 15 minutter eller mer i tredje kvartal i 2007. Gjennomsnittlig forsinkelsestid var 37 minutter.

- I juli var det mye forsinkelser ved andre flyplasser, som påvirket oss, gir Kobro som en forklaring hvorfor Oslo Lufthavn har falt fra første til en fjerdeplass.

London er versting

I motsatt enda av skalaen finner vi London-flyplassene Gatwick, hvor 41,2 prosent av avgangene var forsinket. Tett på Gatwick følger Heathrow, som har en forsinkelsesprosent på 38,9.

Düsseldorf er flyplassen det er størst sjanse for å komme seg av gårde i tide, mens Brussel befinner seg på andreplass.

Norge er hårfint slått av svenskenes hovedflyplass, Arlanda, hvor 17,8 prosent av avgangene var forsinket.

Danmark finner vi helt nede på 16. plass.

Juletrafikken

Tett tåke og is førte til forsinkelser på Gardermoen på en av julens største reisedager. Reisende måtte sendes av gårde med buss og tog for å rekke frem til jul.

- Den 20. og 21. desember var det helt krise - da var vi nede i en punktlighet på 10, så vidt jeg kan huske, sier Kobro, og legger til at det var enkelte flyselskaper som var verre angrepet enn andre.

Disse to dagene førte til at desember ble en dårlig måned med hensyn til punktlighet. 29,7 prosent av flyene var forsinket totalt for hele desember.

- Det ble en del kanselleringer den 20. og 21., og det var nesten ingen fly som gikk til tiden, sier informasjonssjef i SAS, Thomas Midteide, til ABC Nyheter.

Fredag 21. desember gikk bare fire prosent av SAS-flyene til oppsatt tid, mens 5,7 prosent av Norwegian sine fly gikk når de skulle.

NB! Desember er naturlig nok ikke med i tredje kvartal, som tallene ovenfor viser til.

AEA er en organisasjon som representerer 31 europeiske flyselskaper. Hvert kvartal publiserer de statistikk over punktlighet ved 27 av Europas største flyplasser.

Personvernpolicy