Solheim beklager oppsigelse av Sri Lanka-avtale

<p>En srilankisk soldat dirigerer tilskuere forbi restene av en buss med  regjeringssoldater som onsdag ble ødelagt i et angrep nær hovedstaden Colombo.  Sri Lankas regjering besluttet onsdag også formelt å trekke seg fra  våpenhvileavtalen med Tamiltigrene. (Foto: Anuruddha Lokuhapuarachchi,  REUTERS/SCANPIX)</p>
En srilankisk soldat dirigerer tilskuere forbi restene av en buss med regjeringssoldater som onsdag ble ødelagt i et angrep nær hovedstaden Colombo. Sri Lankas regjering besluttet onsdag også formelt å trekke seg fra våpenhvileavtalen med Tamiltigrene. (Foto: Anuruddha Lokuhapuarachchi, REUTERS/SCANPIX)

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) beklager at Sri Lankas regjering trekker seg fra våpenhvileavtalen med Tamiltigrene (LTTE). Men Norge vil fortsatt forsøke å legge til rette for fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene på Sri Lanka har besluttet å trekke seg fra våpenhvileavtalen med Tamiltigrene (LTTE).

Beslutningen om formelt å trekke seg fra den snart seks år gamle avtalen, som norske meklere var med på å framforhandle i 2002, ble tatt onsdag, ifølge talsmann Chandrapala Liyanage.

Solheim spilte en hovedrolle som tilrettelegger da våpenhvileavtalen mellom Sri Lankas regjering og Tamiltigrene (LTTE) kom i stand i februar 2002.

- Jeg beklager at regjeringen går til dette alvorlige skrittet, sier Solheim, som imidlertid sterkt understreker at Norges baserer seg på det regjeringens pressetalsmann har sagt.

Han understreker overfor NTB at Norge ikke har fått noen offisiell henvendelse om saken fra Sri Lankas regjering.

- Dette kommer på toppen av en utvikling med stadig flere og mer brutale voldshandlinger fra begge parter, og jeg er dypt bekymret for at volden og krigen nå trappes ytterligere opp.

Oppsigelsen av avtalen vil i første rekke berøre den nordiske observatørstyrken SLMM, ettersom den har sitt mandat fra avtalen. Dermed kan det bli nødvendig å trekke styrken tilbake. (©NTB)

Personvernpolicy