Valget i Pakistan utsatt

<p> Lederen for den sentrale valgkommisjonen, Qazi Mohammad Farooq, under pressekonferansen i dag da han informerte om utsettelsen av valget. Foto: Scanpix  </p>
Lederen for den sentrale valgkommisjonen, Qazi Mohammad Farooq, under pressekonferansen i dag da han informerte om utsettelsen av valget. Foto: Scanpix

Valget på ny nasjonalforsamling i Pakistan blir utsatt til 18. februar, opplyser valgkommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamabad (NTB-Reuters): Valget som etter planen skulle avholdes 8. januar, blir utsatt som følge av uroen etter drapet på opposisjonsleder Benazir Bhutto i romjulen.

– Den nye datoen for valget vil være 18. februar, i stedet for 8. januar, sa lederen for den sentrale valgkommisjonen, Qazi Mohammad Farooq, på en pressekonferanse onsdag.

– Jeg kan forsikre alle politiske partier om at valget vil bli fritt, rettferdig og åpent. Jeg appellerer til alle om å godta denne beslutningen for nasjonens beste, og om å delta fullt og helt, la han til.

En talsmann for opposisjonspartiet til den tidligere statsministeren Nawaz Sharif var raskt ute og bekreftet at partiet vil delta i valget 18. februar.

Uro forpurret

Farooq understreket at opptøyene i kjølvannet av drapet på Benazir Bhutto har ødelagt valgforberedelsene i Pakistans fire provinser.

– Uroen hindret blant annet trykkingen av stemmesedler i fire dager og skapte forsinkelser i utsendinger av viktige valgpapirer. Grunnet disse forholdene ville det ikke ha vært mulig å sørge for nok stemmesedler og andre valgpapirer for valg holdt 8. januar.

– Det ble også fremmet forslag om at valget skulle bli utsatt til etter den hellige måneden Moharram, dette forslaget kom fra myndighetene i Punjab-regionen, forklarte Farooq.

Den hellige muslimske måneden innledes 10. januar og avsluttes 8. februar. Høytiden utløser ofte voldelige sammenstøt mellom sunni- og sjiasamfunnene i Pakistan.

Musharraf

Beslutningen om å utsette valget ble offentliggjort like før president Pervez Musharraf skulle tale via fjernsynet til befolkningen. Det er ventet at Musharraf vil mane til ro og samarbeid etter drapet på Bhutto, som altså har ført til en bitter splittelse.

Valget som nå skal holdes i februar, anses som et avgjørende skritt for å sikre overgangen til et sivilt ledet, demokratisk styre. (©NTB)

Personvernpolicy