Sjokkrapport om nestenulykker med fly

Amerikanske myndigheter har motvillig utlevert en rapport som forteller om urovekkende mange nestenulykker innen luftfarten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AP): Den over 16.000 sider lange rapporten bygger på intervjuer med 29.000 flygere i USA.

De forteller blant annet om 1.266 tilfeller der fly var mindre enn 150 meter fra hverandre i lufta. Flygerne forteller også om 166 landinger uten tillatelse fra kontrolltårnet, over 500 tilfeller av såkalte harde landinger, drøyt 1.300 tilfeller der fly ukontrollert falt eller steg med over 300 fot (91 meter) og nærmere 4.300 tilfeller av kollisjoner med fugler i lufta.

Den føderale rapporten om sikkerhet innen luftfarten har kostet over 60 millioner kroner, og ble i det lengste forsøkt holdt tilbake av frykt for at den skal skremme folk fra å fly.

Etter sterkt press fra amerikanske medier og folkevalgte friga den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA mandag en delvis sladdet versjon av rapporten, som tyder på at omfanget av nestenulykker er større enn tidligere antatt.

Sladdingen gjør det vanskelig å fastslå om flere flygere rapporterer om de samme nestenulykkene, og det må derfor tas forbehold om tallene.

Flygerne forteller hvor mange nestenulykker de selv har opplevd, både i lufta og på bakken.

Alt fra kommunikasjonsproblemer med tårnet til tekniske problemer og truende passasjerer er tatt med i undersøkelsen.

NASA forsøker å avdramatiserte rapporten og berolige passasjerene.

- Jeg kan vanskelig se at dette er noe de reisende kommer til, eller behøver å tenke på, sier talsmannen Michael Griffin. (©NTB)

Personvernpolicy