Meny

Australsk nyttår i håp

Australsk nyttår i håp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kevin Rudd vil bruke klimasaken som et redskap til å bygge tettere forbindelser mellom Australia, Europa og Amerika.

ABC Nyheter - Sydney: Rudd har allerede lagt planer for å ta igjen det tapte i kampen mot klimaendingene, og han tenker seg at Australia vil ta føringen i klimaarbeidet for en region i Øst-Asia/Stillehavet som i tillegg til Australia omfatter Indonesia, New Zealand, Papua New Ginea, Østtimor og øystatene i Stillehavet.

Som vanlig planlegger Australia å markere overgangen til den nye året med et kjempearrangement under mottoet «Ditt livs øyeblikk» med et fyrverkeri til 20 millioner kroner over Harbour Bridge i Sydney, og med en million mennesker spredt rundt i byens haveområde. Det skjer 10 timer før Norges kirkeklokker ringer det nye året inn og 16 timer før ballen senkes ned mot asfalten på Times Square i New York og markerer overgangen til 2008.

Historisk år

Svært mange av dem som feirer overgangen til det nye år i Sydneys havneområde i år, gjør det i en oppstemt følelse av at det nye år i Australia vil bli historisk for landets framtidige internasjonale posisjon og rolle. De føler at tiden for å bryte Australias isolasjon er kommet. Med stadig verdensomspennende kommunikasjon og raskere fysisk forbindelse med resten av verden, behøver ikke australske besøkende bare være de stereotypiske ryggsekkungdommene med feltstøvler på fottur gjennom Europa.

I klimaarbeidet vil statsminister Rudd samarbeide tett med Storbritannias relativt ferske statsminister George Brown, og han tror at resten av Europa vil se betydningen av et tettere internasjonalt samarbeid ikke bare om klimasaken.

På samme måte som Australias tidligere statminister John Howard følte seg knyttet til Storbritannias Tony Blair og USAs president George W. Bush, samarbeider Rudd og Brown godt og ønsker å gjenopprette et atlantisk-australsk samarbeid. Foreløpig venter de i spenning på hvem som blir ny amerikansk president etter Bush.

Framtidsrettet tenkning

Kevin Rudd oppfatter saken omkring klima og global oppvarming ikke bare som en viktig politisk sak, men som et bevis på at det australske arbeiderpartiet er mer framtidsrettet, selvstendig og i tråd hva resten av verden mener. Den forrige statsministeren, John Howard, var mye mer en konservativ, politisk ideolog som passet bedre sammen med USAs president George Bush, og som på sin side hadde et godt forhold den forrige britiske statsminister Tony Blair.

Rudd vil ha et mer saksorientert og et mindre personorientert forhold til de store politiske samarbeidssakene i verden. Han mener at han nå har påtatt seg den historiske oppgaven å knytte Australia nærmere til en moderne, internasjonal tankegang slik at verden kan bygge et omfattende rammeverk for å bekjempe global oppvarming.

Rudd er personlig overbevist om betydningen av internasjonalt samarbeid for å bekjempe effektene av den globale oppvarmingen. Når han nå har sett australsk politikk under Howard bli mer og mer innadvent og knyttet opp til Blair og Bush, benytter han dette årsskiftet til å skape nytt engasjement i australsk politikk og skape utvidet internasjonal rolle for Australia utover i det 21. århundre.

Han har nylig vært i Irak og Afghanistan for å understreke hvilken rolle Australia vil spille i disse landene i årene som kommer. Som han sa i valgkampen vil Rudd trekke tilbake sine 550 australske kampsoldater fra Irak i løpet av året, men vil beholde 1000 øvrige soldater i Irak for trene irakiske soldater og bevokte Australias ambassade i Bagdad.

I Afghanistan vil Australia beholde sine soldater som en del av NATOs militære styrke i årene som kommer.

Kyoto første prioritet

Nå som Australia har frigjort seg fra USAs innflytelse og undertegnet Kyoto-avtalen, vil første prioritet være å etterleve de intensjoner og sørge for at Australia når de målene som avtalen setter opp. Det er Rudd og hans velgere inneforstått med.

Han vil også ha en politisk fordel når han fra den nasjonale hovedstaden Canberra legger føringer for hvordan delstatene skal gjennomføre tiltak. De fleste miljø tiltak ligger innen delstatenes ansvarsområder, og med delstatsregjeringer fra arbeidertpartilet har det også ligget et politsk hindre i veien for for den liberal-konservative koalisjonsregjeringen å få til effektive tiltak. Når det er tørke i den sørøstlige staten Victoria og det regner i Queensland lenger nord, er det vanskelig å få til ordninger som kan la innbyggerne i Melbourne (i Victoria) få nytte av vannet, og ikke la Queensland-byene Sydney og Newcastle samle vannet i bassenger i tilfelle tørken også skulle ramme dem.

Dronning-saken må vente

Apropos queen; Kevin Rudd har tidligere vist alle tegn på at Australia bør revurdere sin tilknytning til den britiske kronen. Til tross for at en folkeavstamning i 1999 ga stort flertall for å beholde Dronning Elisabeth som dronning også over Australia, er det ventet at Rudd vil gå inn for en folkeavstemning om Australia bør fortsette som kongedømme eller gå over til å bli republikk.

Den australske republikanske bevegelse sendte like før nyttår ut en melding om at det neppe vil bli satt igang arbeid med en slik folkeavstemning før i tilknytning til valget innen 2011. I meldingen heter det at statsminister Rudd ikke ønsker å «skremme hestene» ved å gå for raskt fram. Han har sagt at han mener at det beste for Australia vil være av avskaffe dronningdømmet, men at det likevel ikke er noen prioritert oppgave for den australske regjeringen. Rudd vil dermed neppe ta saken opp i sin første periode. Han peker også på at folkeavstemningen i 1999 må respekteres, men at det likevel ikke betyr at ikke saken kan komme opp igjen.

I en kommentrar til avisa Courier Mail, sier en talsmann for Austalienere for et konstitusjonelt minarki (som i dag) at oppslutningen om dronningen er økende, og at statsminister Rudd ikke burde bruke offentlige midler for å argumentere for en overgang til republikk.

I stedet har statsminister Rudd altså valgt å bruke offentlige midler på tradisjonen med en stort fyrverkeri i Sydney, som den første verdensbyen som går inn 2008 – ettersom tidsforskjellen flytter årsskiftet kloden rundt.

Her starter nedtellinger når det er 10 sekunder igjen av det gamle året, før fyrverkerier starter nøyaktig klokka 24.00.

Og hvor jeg skal være når 2008 ringes inn? Under Harbour Bridge i Sydney, naturligvis, for å ta del i dette historiske øyeblikket der Australia går inn i det år som de virkelig føler kan bli historisk for landets posisjon og rolle i verden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus