Meny

Vil tvinge kommunene til skolesatsing

Vil tvinge kommunene til skolesatsing

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen mener sterkere styring må til for å sikre at kommunene satser på skoler og barnehager.

Kristin Halvorsen sier til Dagsavisen at hun ser fram mot Soria Moria 2, der barn og unge, oppvekst og kunnskap blir svært viktig. SV-lederen vil bruke tøffere grep for å gjenreise SV som skoleparti i 2009.

– En av diskusjonene som vil trenge seg på, er om mer sentral politisk styring er nødvendig for å sikre ressurser til skolen. Jeg er bekymret for at skolene har fått for liten andel av kommunenes forbedrede økonomi, sier Halvorsen.

Nasjonale standarder

Hun sier det er mer aktuelt å sette nasjonale standarder for eksempel for antall elever per lærer, enn å øremerke penger fra staten.

Dermed stiller SV-lederen seg bak kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, som har sagt at noe må gjøres hvis kommunene ikke vil satse på skolen frivillig.

Selv om regjeringen er langt unna å nå sitt mål om flere lærere i skolen, vil SV vil møte motstand fra Senterpartiet dersom det blir nye regjeringsforhandlinger etter valget i 2009. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sa i Kommunal Rapport nylig at hun ikke vil ha «øremerking og andre tvangstiltak» for å få kommunene til å satse på skolen.

Lovforslag

Når det gjelder målet om full barnehagedekning, skal etternølerne blant kommunene tvinges til å prioritere barna ved å innføre lovfestet rett til barnehageplass. Lovforslaget skal etter planen behandles i Stortinget i løpet av våren.

Halvorsen sier knapt 4.000 barn på venteliste er innenfor rekkevidde, men gir Høyre-styrte kommuner som Oslo, Bergen, Bærum, Sandnes og Ålesund det meste av skylda for at det går for sakte.

– Vi plages med noen Høyre-sinker. 77 prosent av barna som ikke har plass bor i fem kommuner som alle er styrt av Høyre, påpeker hun. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus