Meny

Sammenstøt og drap etter valg i Kenya

En tilhenger av opposisjonen bevæpnet med machete foran brennende butikker i slumområdet Kiberia i Nairobi søndag. (Foto: Scanpix) 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet brukte tåregass mot demonstranter i slumområdene utenfor Kenyas hovedstad Nairobi idet president Mwai Kibaki innledet sin andre presidentperiode mandag.

Rasende tilhengere av opposisjonen angrep rivaliserende grupperinger og støtte sammen med politiet i slumområdet Kiberia mandag morgen.

– Politiet hindret innbyggerne i Kiberia i å reise inn til byen i morges. De dro tilbake og begynte å brenne husene til folk de trodde hadde stemt på Kibaiki, sier en polititjenestemann.

Mange drepte

Ifølge politiet ble 18 personer drept i vestlige deler av Kenya natt til mandag i uroen som oppsto etter at sittende president Kibaki ble utropt som valgvinner og tatt i ed for fem nye år søndag.

– Vil har funnet sju lik i Nakuru, og vi leter etter flere, sier den lokale politisjefen Stephen Munguti, og legger til at de ble drept under sammenstøt mellom rivaliserende politiske grupper.

Ytterligere sju personer ble skutt og drept av politiet i Kisumu, Kenyas tredje største by og et kjerneområde for opposisjonskandidaten Raila Odinga.

Også i en landsby i nærheten av Kapsabet ble fire personer drept, sier politiet.

Dermed er i alt 38 personer drept i valgrelaterte voldsepisoder siden valget 27. desember, ifølge AFP.

Vil demonstrere

Opposisjonen anklager regjeringspartiet for omfattende valgfusk, og opposisjonsleder Odinga har varslet en større demonstrasjon i den kenyanske hovedstaden mandag.

Kenyansk politi truer med å pågripe Odinga om han gjør alvor av planen, samtidig som myndighetene har stanset alle direktesendte fjernsyns- og radiosendinger i landet.

USA har gratulert Kibaki med valgseieren og bedt opposisjonen besinne seg, mens EUs valgobservatører har stilt spørsmål ved opptelling av stemmer.

Kibaki fikk rundt 4,58 millioner stemmer og Odinga rundt 4,35 millioner, og valget var dermed det jevneste i landets historie. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus