Meny

Kibaki utropt til vinner av omstridt Kenya-valg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenya ble rystet av blodige opptøyer etter at sittende statssjef Mwai Kibaki søndag ble erklært som vinner av presidentvalget. EU er bekymret over påstander om valgfusk.

Mwai Kibaki taler til sine tilhengere, etter at han søndag ble tatt i ed som president i Kenya for en ny femårsperiode. (Foto: Nicola Gnecchi, SCANPIX/REUTERS)Mwai Kibaki taler til sine tilhengere, etter at han søndag ble tatt i ed som president i Kenya for en ny femårsperiode. (Foto: Nicola Gnecchi, SCANPIX/REUTERS)

Kibaki ble tatt i ed for en ny presidentperiode på fem år søndag like etter at den sentrale valgkommisjonen ECK i hovedstaden Nairobi hadde tildelt ham seieren. I sin tale etter edsavleggelsen ba han om forsoning mellom opposisjonen og hans egne tilhengere.

- Jeg ber innstendig om at vi nå alle legger til side de sterke følelsene som preget valgkampen. Nå er det tid for å samarbeide som ett folk, framholdt den 76 år gamle Kibaki, som ifølge de offisielle resultatene slo utfordreren Raila Odinga med 231.728 stemmer.

Presidentvalget er det jevneste i Kenyas historie siden den tidligere britiske kolonien ble selvstendig i 1963.

Samtidig som Kibaki ble utropt til valgvinner, steg røyken til værs fra Kibera-området i Nairobi, som er Afrikas største slum med opp mot en million innbyggere. Både i Kibera og i havnebyen Kisumu ble det meldt om voldsomme opptøyer.

Den kenyanske fjernsynsstasjonen NTV meldte sent søndag ettermiddag om minst ti drepte i uroligheter i det vestlige Kenya. De ti skal ha blitt drept i byen Kisii i provinsen Nyanza, som er opposisjonsleder Raila Odingas bastion.

Kenyanske myndigheter beordret søndag stans i alt direktesendt fjernsyn på ubestemt tid, ifølge en kenyansk TV-stasjon.

Talsmenn for EUs korps av valgobservatører i Kenya sa søndag at de ikke er overbevist om at presidentvalget ble fritt og rettferdig.

- Vi beklager at det ikke er ryddet opp i uregelmessigheter, sier korpsets leder Alexander Graf Lambsdorff. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus